Tessa Ham
Tessa Ham Nieuws 5 sep 2018

Starbucks betaalt werknemers om ‘vrijwilligerswerk’ te doen

Tientallen fulltime medewerkers van Starbucks mogen als test de werkuren verdelen tussen het bedrijf en een lokale non-profitorganisatie, zonder daar op in te leveren bij hun salaris. Als het initiatief succesvol is, gaan steeds meer werknemers de helft van hun 40-urige werkweek aan de slag bij een goed doel.

Waarom zou een grote multinational dit doen? Hoogstwaarschijnlijk zodat we Starbucks leuk vinden om meer dan alleen hun mierzoete frappuccinos en kerstdrankjes. Maar er is ook een andere reden: de koffieketen hoopt dat de werknemers gelukkiger worden door bij een goed doel te werken. Op zich niet heel gek gedacht, want onderzoek toont aan dat je inderdaad gelukkiger wordt van vrijwilligerswerk. De gedachte van het bedrijf: als onze werknemers gelukkig zijn, gaan ze minder snel weg.

Starbucks barista’s doen vrijwilligerswerk

Maar liefst tweehonderd medewerkers van Starbucks hebben zich aangemeld voor het initiatief. Om het idee te testen mogen 36 werknemers uit 13 verschillende steden in Amerika beginnen. Ze verdelen hun week door twintig uur bij hun Starbucks te werken en twintig uur bij een non-profit organisatie bij hun in de buurt. De barista’s hoeven vanzelfsprekend niets in te leveren op hun salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals gezondheidszorg.

Starbucks stopt wereldwijd met plastic rietjes

Zes maanden lang het milieu of daklozen helpen

De barista’s gaan zes maanden lang aan de slag voor organisaties. Daardoor helpen ze onder andere het milieu, daklozen, vluchtelingen of soepkeukens. Ze mogen zelf kiezen bij welk van de geselecteerde organisatie ze gaan werken. Het doel van het programma is dat de 36 werknemers samen 17.000 uur vrijwilligerswerk hebben gedaan in februari 2019.

Het programma wordt betaald door de Starbucks Foundation. Als het testprogramma succesvol blijkt te zijn, gaat de koffieketen meer werknemers werven om hun tijd te verdelen tussen het café en vrijwilligerswerk. Het bedrijf is lekker bezig. Eerder kondigde de koffieketen al aan wereldwijd compleet te stoppen met plastic rietjes.

Reageer op artikel:
Starbucks betaalt werknemers om ‘vrijwilligerswerk’ te doen
Sluiten