A. de Jong
A. de Jong Nieuws 25 mrt 2019

School of Happiness richt zich op persoonlijk geluk en emotie

Je zult de leerlingen van de Riverbend School in de buurt van Chennai (Madras), een stad in het zuidoosten van India, niet aantreffen in klassieke klaslokalen. Wel in ideeën-laboratoria en meditatieruimtes. De zogenoemd School of Happiness richt zich op emotionele intelligentie en persoonlijk geluk.

De oprichters van de School of Happiness, entrepreneurs van SPI Incubator, vinden dat grote prestaties en de invulling van je leven gebaseerd moet zijn op een fundament van emotionele intelligentie en persoonlijk geluk. Volgens de initiatiefnemers wordt dit te veel over het hoofd gezien in het huidige onderwijs en is er vooral de focus op werkgeluk.

India is Building a School for Happiness

This is “India is Building a School for Happiness” by Kurani on Vimeo, the home for high quality videos and the people who love them.

Een belangrijke rol bij het oprichten van de school was weggelegd voor architectenbureau Kurani. “De eerste vraag die we onszelf stelden, is hoe architectuur geluk kan bevorderen. Het echt geluk komt uit onze persoonlijke relaties. We hebben de campus dan ook gebaseerd op een dorp, waar volgens antropologen deze relaties het sterkst zijn”, schrijft het architectenbureau op haar website.

De school in India centreert zich rond een openbaar plein en heeft ruimtes om te leren, mediteren, reflecteren en bezig te zijn met land- en tuinbouw. Ieder aspect – van de intieme looppaadjes tot de buitenpaviljoens en traditionele theehuisjes – moedigt volgens Kurani socialisatie aan.

school of happiness, geluk, emotie, india

Naast het mediteren en de lessen persoonlijk geluk, lijkt de onderwijsstructuur een beetje op de Vrije School zoals we die in Nederland kennen. Scholieren bepalen de onderwerpen die ze willen leren en het onderwijs zal voor een groot deel ervaringgestuurd zijn. Zo kunnen ze software programmeren voor een raket, gedichten voordragen in een seminar over klassieke Indiase literatuur en een fictief bedrijf opzetten. Mentoren en coaches begeleiden de scholieren.

Op dit moment werkt het team aan het overbruggen van de kloof tussen het nieuwe onderwijs en de traditionele voorschriften in India. “We zijn op dat vlak al een heel eind op weg. Het zal vooral in het begin niet een school worden voor iedereen, omdat sommige ouders de nieuwe aanpak niet zullen waarderen”, aldus Vivek Reddy, een van de oprichters. “Maar op dit moment ligt de focus in het onderwijs te veel op een goedbetaalde carrière met status. Natuurlijk is een carrière belangrijk, maar een goed leven begint bij persoonlijk geluk.” Eind dit jaar wordt er begonnen met de bouw van de school, om in 2020 de deuren te kunnen openen.

school, happiness, india, meditatie, geluk
school, happiness, india (2)
school, happiness, india (2)
school, happiness, india (2)
school, happiness, india (2)
school, happiness, india (2)
school of happiness, india, meditatie, persoonlijk geluk, emotie

Lees ook het artikel over een grote doorbraak in India: seks tussen mensen met hetzelfde geslacht is er niet meer strafbaar.

Reageer op artikel:
School of Happiness richt zich op persoonlijk geluk en emotie
Sluiten