Tessa Ham
Tessa Ham Nieuws 11 sep 2018

Schildpadden terug op Versova Beach na grootste strandschoonmaak ooit

Voor het eerst in twintig jaar tijd komen er weer schildpadden naar Versova beach in India. Vrijwilligers hebben het met plastic vervuilde strand in 85 weken tijd helemaal opgeruimd, waardoor de schildpadden weer veilig nesten kunnen maken.

Schildpadden hebben het moeilijk

Schildpadden zijn al meer dan honderd miljoen jaar in onze oceanen te vinden. Maar sinds de mens hun leefomgeving binnendringt, heeft deze diersoort het moeilijk. Ze worden niet alleen opgegeten, de stranden waar ze hun nesten maken worden ook enorm vervuild. Bovendien raken ze vaak verstrengeld in de visnetten die vissers achterlaten.

Door het opruimen van de stranden en de ontwikkeling van speciale netten waaruit schildpadden kunnen ontsnappen, neemt het aantal nesten in de wereld weer toe. Versova Beach in India laat goed zien wat de inzet om deze kwetsbare diersoort te redden, kan doen. Het strand in de Indiase stad Mumbai werd eerst gebruikt als een soort vuilnisbelt, tot die bizar grote schoonmaak.

5 miljoen kilo plastic

In 85 weken tijd wisten vrijwilligers maar liefst 5 miljoen kilo plastic van het strand af te halen. Niet gek dat de Verenigde Naties deze cleanup ‘de grootste strandschoonmaak van de wereld’ noemde. Tegenwoordig is het weer een mooie kustlijn, waar schildpadjes veilig nesten kunnen maken. Hieronder zie je een before en after van Versova beach.

Voor het eerst in twintig jaar komen er weer schildpadden naar Versova beach in India. Tot voor kort was het strand compleet vervuild met plastic en ander afval, waardoor schildpadden er niet veilig nesten konden maken. In 85 weken tijd hebben vrijwilligers keihard gewerkt om het strand afvalvrij te maken. Met succes: de eerste schildpadjes zijn geboren! Swipe naar links voor een before & after van Versova beach.

1 Likes, 2 Comments – The Issue (@theissuebytribe) on Instagram: “Voor het eerst in twintig jaar komen er weer schildpadden naar Versova beach in India. Tot voor…”

Schildpadjes geboren op Versova beach

De cleanup werd geleid door advocaat en milieuactivist Afroz Shah. Mede door zijn inzet en natuurlijk die van de vrijwilligers kunnen schildpadjes hier na tientallen jaren weer kleintjes krijgen. “Ik had tranen in mijn ogen toen ik ze naar de zee zag lopen”, vertelt Shah.

Alhoewel er veel wordt gedaan én bereikt door organisaties, worden zes van de zeven soorten zeeschildpadden nog als kwetsbaar beschouwd. Er is dus nog een hoop werk te doen, maar het strand in Mumbai bewijst dat we het verschil kunnen maken.

Als je naar het 8 uur journaal kijkt zou je het bijna niet geloven, maar er is ook veel goed nieuws te melden. Samen met The Issue houdt Froot je op de hoogte van alle mooie dingen die er gebeuren.

Reageer op artikel:
Schildpadden terug op Versova Beach na grootste strandschoonmaak ooit
Sluiten