A. de Jong
A. de Jong Nieuws 3 okt 2018

Empathische roboteend gaat kinderen met kanker helpen

In de Verenigde Staten is een proef begonnen waarbij in het ziekenhuis roboteenden worden uitgedeeld aan kinderen die daar worden behandeld aan kanker. Zoals algemeen bekend is, is dat een behoorlijk zware procedure en men doet er alles aan om de kinderen qua gedachten aan anderen dingen te laten denken. De nieuwe serie aan roboteenden moet daarbij werken.

Een roboteend voor kinderen met kanker

De eend wordt de My Special Aflac Duck genoemd en is volgens de maker Sproutel bedoeld voor ieder kind tussen de 3 en de 13 jaar die gediagnostiseerd is met kanker en daarvoor een behandeling moet ondergaan. Zo’n behandeling kan gemiddeld zo’n 1.000 dagen, dus bijna drie jaar, duren. De makers hebben er 18 maanden over gedaan om de roboteend te maken en hebben dat samen gedaan in combinatie met patiënten, doktoren en experts bij het Aflac Cancer Center in de Verenigde Staten.

My Special Aflac Duck

My Special Aflac DuckTM, part of Aflac’s ongoing Aflac Childhood Cancer CampaignTM and developed by Sproutel, is an innovative, smart robotic companion that features naturalistic movements, joyful play and interactive technology to help comfort children coping with cancer.

Gebruikers kunnen de eend aaien en knuffelen, maar ook communiceren door middel van emotiekaartjes. Deze maken gebruik van een RFID-chip en kan zo aan de eend laten weten hoe de gebruiker zich voelt. Of dat de gebruiker de eend gewoon vrolijk wil maken om op die manier ook zelf op te vrolijken.

Chemotherapie

Daarnaast voel je een geklop in de eend dat doet denken aan een hartslag en maakt hij geluiden alsof hij adem haalt. Op die manier voelen de gebruikers zich meer verbonden met de eend. Ook kunnen zij net doen alsof de eend ook chemotherapie krijgt. De ouders kunnen een app downloaden die dan aangeeft wanneer de eend een bad nodig heeft, wanneer hij of zij moet eten of wanneer het tijd is om het medicijn toe te dienen.

De roboteend wordt in eerste instantie in twee Amerikaanse ziekenhuizen gelanceerd. De bedoeling is dat de eend daarna over het hele land verdeeld wordt. Of hij ook naar Europa komt, dat is nog niet bekend.

Reageer op artikel:
Empathische roboteend gaat kinderen met kanker helpen
Sluiten