A. de Jong
A. de Jong Nieuws 25 feb 2019

Primeur: lesbisch stel in weekblad Donald Duck

Dit jaar verschijnt er voor het eerst een LHBT-stel in de Donald Duck. Dat heeft hoofdredacteur Joan Lommers bevestigd in het NOS Jeugdjournaal.

Lesbisch stel in Donald Duck

De makers van het weekblad hebben besloten een lesbisch koppel in de Donald Duck te verwerken na een oproep van in de 10-jarige Fenna in het NOS Jeugdjournaal. Het meisje is opgegroeid met twee vaders en twee moeders en vindt het belangrijk dat je homo’s en lesbiennes in stripverhalen terugziet.

https://www.instagram.com/p/BuOkvhJHl75/

“Er komen geen homo’s of lesbiennes voor in de Donald Duck. Ik heb ze allemaal gecheckt. Mijn ouders zijn homo’s en lesbiennes en ik vind het belangrijk dat dat als normaal gezien wordt. Maar in Duckstad lijkt het alsof het helemaal niet bestaat”, aldus de 10-jarige Fenna. Van haar hoeft niet een groot personage als Goofy, Donald Duck of Mickey Mouse uit de kast te komen, een stel op de achtergrond vind ze eerst genoeg. En zo gaat geschieden.

De tekening

Joan Lommers heeft Fenna toegezegd dat er binnenkort een liefdesstel dat bestaat uit twee vrouwen te zien is in het weekblad. Er is direct daad bij woord gevoegd. Op een tekening van een hetero-stel in een stripverhaal dat onderdeel is van een nummer die dit jaar verschijnt, wordt de man veranderd in een vrouw. ‘Zo hebben we direct ook de eerste transgender in de Donald Duck’, werd gegrapt op Twitter. Het gaat om de onderstaande tekening.

donald duck, lhbt, lesbisch stel, weekblad

Wanneer het nummer met het lesbische stel in de winkel ligt, is nog niet bekend. Van de iconische eend die altijd pech heeft, kun je overigens nog aardig wat leren. Check de vijf wijze levenslessen van Donald Duck.

Het gaat de goede tijd op met diversiteit en inclusiviteit in stripverhalen en sprookjes. Zo werd in december 2018 Promised Land uitgebracht via Kickstarter, het eerste sprookje over een homo-relatie.

Reageer op artikel:
Primeur: lesbisch stel in weekblad Donald Duck
Sluiten