A. de Jong
A. de Jong Nieuws 11 dec 2018

Poll: voor of tegen een vuurwerkverbod voor consumenten?

De discussie over het Sinterklaasfeest gaat weer even de vriezer in, dus gaat het in Nederland over vuurwerk, ook iets waar we maar niet uitkomen. Moet er nou wel of geen vuurwerkverbod voor consumenten komen? We zijn benieuwd naar jouw mening. Laat het weten in de poll in dit artikel.

Van vuurwerkvrije zones naar vuurwerkverbod

Vanaf deze jaarwisseling mogen gemeenten een vuurwerkverbod instellen. Bij de vorige jaarwisseling waren alleen nog vuurwerkvrije zones mogelijk. Voorstanders van het verbod maken zich druk om dieren, gewonde mensen en miljoenen euro’s schade. Tegenstanders maken zich druk om het feit dat ze geen vuurwerk meer af mogen steken. Weer een jarenlange traditie die hun ontnomen wordt. Laat in de poll weten wat jouw mening is. Daaronder vind je nog wat duiding.

Poll

Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV)

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) adviseerde eind vorig jaar om vuurpijlen en knalvuurwerk voor consumenten te verbieden. Het statement: “Om de veiligheid tijdens de jaarwisseling te vergroten, moet vuurwerk verboden worden dat veel letsel veroorzaakt. Het gaat bijvoorbeeld om vuurpijlen. Datzelfde geldt voor vuurwerk dat uitnodigt tot gevaarlijk gedrag en overlast geeft, zoals vuurwerk dat enkel is ontworpen om een knaleffect te creëren. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het vandaag gepubliceerde onderzoek ‘Veiligheidsrisico’s jaarwisseling’. Tijdens de jaarwisseling eindigen jaarlijks bijna 500 mensen op de spoedeisende hulp, raken 200 ogen beschadigd, valt gemiddeld één dode per jaar en worden zo’n 11.000 incidenten geregistreerd. Daarmee is het op veel plaatsen in Nederland het onveiligste feest van het jaar. Voor een veilige viering is het noodzakelijk om de huidige aanpak op gemeentelijk, landelijk en Europees niveau aan te scherpen.” Lees hier het complete statement.

Politie en Dierenbescherming

Ook de politie, oogartsen, de Dierenbescherming en verzekeraars willen een vuurpijl- en knalverbod voor consumenten. Erik Akerboom, korpschef van de Nederlandse politie, sprak eerder dit jaar van “een ernstige bedreiging voor agenten, andere hulpverleners en het publiek”.

Reageer op artikel:
Poll: voor of tegen een vuurwerkverbod voor consumenten?
Sluiten