Froot.nl
Froot.nl Nieuws 30 jul 2018

Briljant idee: maak van de plasticsoep een officieel land

In totaal zijn er 196 internationaal erkende onafhankelijke staten op aarde. Maar dat kunnen er binnenkort 197 worden. Activisten proberen een ‘afvaleiland’ (plasticsoep) ter grootte van Frankrijk in de Grote Oceaan ook te laten erkennen als land. Als dat lukt, moeten andere landen namelijk helpen met schoonmaken. Aan de voorwaarden is bijna voldaan. Territorium: check. Regering: check. Interactie met andere staten: check. Populatie? Daar wordt aan gewerkt.

Trash Island: de plasticsoep als land

Elk jaar gooien we ongeveer acht miljoen ton aan plastic afval in de oceaan: één vrachtwagen per minuut. Geschat wordt dat daar een miljoen zeevogels per jaar aan overlijden en zelfs dat er in 2050 meer plastic dan vis in de oceaan zit. Dat kan écht niet, vinden ze bij The Plastic Oceans Foundation. In samenwerking met uitgever LADBible startten ze daarom de campagne die van de Trash Isles een echt land moet maken.

trash isles, plasticsoep, eiland

In september boden ze al een Declaration of Independence aan aan de Verenigde Naties. Oud-vicepresident Al Gore is de eerste ‘inwoner’; actrice Judi Dench wordt de koningin. Aan een vlag, munteenheid (de ‘Debris’) en zelfs postzegels is ook gedacht. Paspoorten zijn natuurlijk gemaakt van gerecycled materiaal. ‘En misschien zorgen we ook wel voor verkiezingen, een volkslied en een voetbalteam’, zegt iemand van LADBible tegen persbureau Reuters. We zien het al voor ons: Plasticsoep naar het WK voetbal.

De Environmental Charters

Het initiatief hoopt beschermd te worden door de environmental charters, die zeggen dat ‘alle deelnemers eraan mee moeten werken om het ecosysteem van de aarde te behouden, beschermen en herstellen’. En dat is hard nodig, zegt ambassadeur Sarah Roberts: ‘Als onze oceanen niet goed functioneren, kunnen ze ook de visstapel niet ondersteunen, geen koolstof absorberen om ons tegen de opwarming van de aarde te beschermen, of iets van de andere dingen doen waar onze levens van afhankelijk zijn.’ Bovendien is het natuurlijk een goed initiatief om aandacht te trekken voor de vervuiling van de zee.

Het enige probleem: om er echt een land van te maken, moeten er inwoners zijn. Veel inwoners. Wil jij dat worden? Dan kun je de petitie ondertekenen op change.org. En dat niet alleen, benadrukken de initiatiefnemers: het is ook belangrijk om zelf minder plastic te consumeren. Koop een herbruikbare plastic fles en breng zelf tassen mee naar de supermarkt, bijvoorbeeld.

Of de Trash Isles binnenkort echt erkend worden? Dat valt natuurlijk te betwijfelen. Maar het is natuurlijk wel een leuke manier om de vervuiling onder de aandacht te brengen.

Reageer op artikel:
Briljant idee: maak van de plasticsoep een officieel land
Sluiten