Tessa Ham
Tessa Ham Nieuws 15 aug 2018

Twee jonge zusjes strijden voor een Bali zonder plastic tasjes

Melati en Isabel hebben één doel: zorgen dat Bali, het eiland waar ze wonen, plastic tasjes bant. De zussen waren twaalf en tien jaar oud toen ze de Bye Bye Plastic Bags campagne begonnen. Nu, vijf jaar later, lijkt het erop dat ze hun doel bijna bereikt hebben.

Iedere Nederlander lijkt tegenwoordig op Bali te zitten. Op Instagram zie je dan het paradijselijke eiland met mooie stranden, maar voor Melati en Isabel is het afvalprobleem op hun eiland zo groot geworden, dat ze het geen paradijs meer kunnen noemen.

Bali grote vervuiler van de oceanen

Uit een onderzoek uit 2015 blijkt dat Indonesië, na China, de grootste vervuiler van de oceanen is. Tien procent van het plastic in de oceanen is afkomstig uit Indonesië. In de jaren dat de twee zussen opgroeiden, zagen ze het afvalprobleem steeds groter worden. Ze waren pas 10 en 12 jaar oud toen ze daar iets aan besloten te doen. “Het probleem is zo zichtbaar dat je er niet aan kan ontsnappen”, vertelt Melati aan de CNN. “We dachten: wie gaat hier iets aan doen?”

Inspirerende zussen

In de afgelopen vijf jaar organiseerden ze onder andere de grootste schoonmaak op het strand van Bali, waar 12.000 vrijwilligers op af kwamen. Ook gaven ze een TED talk en spraken ze op de World Oceans Day van de Verenigde Naties.

Our campaign to ban plastic bags in Bali | Melati and Isabel Wijsen

Plastic bags are essentially indestructible, yet they’re used and thrown away with reckless abandon. Most end up in the ocean, where they pollute the water and harm marine life; the rest are burned in garbage piles, where they release harmful dioxins into the atmosphere.

Hongerstaking voor de planeet

Melati en Isabel werden geïnspireerd door Mahatma Gandhi en gingen in hongerstaking. Zo wilden ze de gouverneur een petitie laten ondertekenen om plastic tasjes in 2018 te bannen. Na 24 uur ging de gouverneur overstag en beloofde hij de zussen dat er iets aan het plastic probleem gedaan zou worden.

https://www.instagram.com/p/BmgKiUgnY_v/?taken-by=theissuebytribe

Een miljard euro om plastic afval te verminderen

Inmiddels is het natuurlijk 2018 en die plastic ban is er nog niet helemaal. Er is verwarring of de lokale of de nationale regering eerst moet ingrijpen, maar de druk is er. De Indonesische regering investeert één miljard euro om plastic afval met 70 procent te hebben verminderd in 2025.

“Als we met wereldleiders konden spreken, zouden we ze vertellen dat ze meer naar de jongere generatie moeten luisteren”, zegt de nu 17-jarige Melati. “We hebben slimme innovatieve ideeën over hoe we moeten omgaan met de grootste problemen die we momenteel hebben. We zijn de toekomst, maar we zijn hier en we zijn er klaar voor.”

Als je naar het 8 uur journaal kijkt zou je het bijna niet geloven, maar er is ook veel goed nieuws te melden. Samen met The Issue houdt Froot je op de hoogte van alle mooie dingen die er gebeuren.

Reageer op artikel:
Twee jonge zusjes strijden voor een Bali zonder plastic tasjes
Sluiten