A. de Jong
A. de Jong Nieuws 20 nov 2018

Parijs onthult plan voor stadsbos met miljoen nieuwe bomen

Er is een plan onthuld om Parijs groener te maken. Letterlijk: een stadsbos in Pierrelaye-Bessancourt van 1.350 hectare. Dat is ongeveer dertig keer zo groot als het Vondelpark in Amsterdam.

Het bos moet geplant worden in Pierrelaye-Bessancourt, dat ten noordwesten van het centrum van Parijs ligt. De plaats van bestemming is een braakliggend terrein dat op dit moment door veel mensen wordt gebruikt als onofficiële stortplaats. Het bos komt Syndicat Mixte d’Aménagement de la Plaine de Pierrelaye-Bessancourt (SMAPP) te heten.

stadsbos, bos, parijs, vondelpark

In project SMAPP, dat in januari 2018 openbaar is gemaakt en hier in zijn volledigheid is te lezen, staat dat er voor het bos ongeveer miljoen nieuwe bomen worden geplant. Daarnaast worden er wandelroutes gecreëerd en komen er beschermde zones, die bedoeld zijn om de natuur ongestoord haar gang te laten gaan.

Bos zorgt voor schonere lucht in Parijs

Een belangrijker doel van het bos is om een gedeelte van de CO2-uitstoot op te nemen en zo voor een schonere lucht te zorgen. Daar moet nog wel even op gewacht worden. Te weten dat het 30 tot 50 jaar zal duren voordat het stadsbos is volgroeid.

stadsbos, bos, parijs, vondelpark, bomen

Het idee voor een stadsbos in Parijs bestaat al sinds 2003, maar werd volgens Business Insider altijd tegengehouden door partijen met een ander bestemmingsplan. Nu heeft de lokale politiek zich echter ook achter het plan geschaard. In Engeland is al groen lichtgegeven voor een vergelijkbaar project, bestaande uit 50 miljoen bomen.

Reageer op artikel:
Parijs onthult plan voor stadsbos met miljoen nieuwe bomen
Sluiten