Tessa Ham
Tessa Ham Nieuws 5 sep 2018

De Ocean Cleanup van de Nederlandse held Boyan Slat start deze week

Na jaren plannen is het eindelijk zover: The Ocean Cleanup gaat van start. De uitvinding van de 24-jarige Boyan Slat haalt vanaf zaterdag het plastic uit de oceanen. In vijf jaar tijd hoopt The Ocean Cleanup de plasticsoep te halveren.

Jonge uitvinder Boyan Slat

De naam Boyan Slat heb je vast weleens gehoord. De Nederlandse jongen bedacht zes jaar geleden The Ocean Cleanup voor zijn profielwerkstuk op de middelbare school. Hij was pas achttien jaar oud toen hij een uitvinding deed die ons plastic probleem een stuk minder groot kan maken.

Inmiddels is The Ocean Cleanup geen idee meer, maar een organisatie die geavanceerde technologie bedenkt om het plastic uit de oceanen te kunnen opruimen. Hoe ze dat precies doen, wordt uitgelegd in deze video:

Op 8 september vertrekt System 001. De ‘arm’ wordt langs het bekende Alcatraz en onder de Golden Gate Bridge door naar zijn uiteindelijke bestemming gesleept: de Great Pacific Garbage Patch. Dat is de plasticsoep tussen Californië en Hawaii. Houd je vast: deze drijvende vuilnisbelt is drie keer zo groot als Frankrijk.

The Ocean Cleanup heeft haast

Na het monitoren van System 001 wil The Ocean Cleanup nog zestig van zulke ‘armen’ aan het werk zetten. Zo hopen ze in vijf jaar tijd de plasticsoep te halveren. Het doel is om rond 2040 zo’n negentig procent van het afval te hebben opgeruimd.

“De organisatie zal de tijd nemen om te leren van System 001, maar we hebben ook haast”, zegt Lonneke Holierhoek, manager van The Ocean Cleanup. “Het plastic dat daar drijft kan zoveel schade doen.” Volgens het World Economic Forum zal er in 2050 meer plastic dan vis zijn, als we zo doorgaan.

Zonnebrillen van oceaan plastic

Met het opgeviste plastic worden onder andere zonnebrillen gemaakt, die weer verkocht zullen worden. Met het geld wil de organisatie volgende schoonmaken financieren. Ook gaat een deel van het plastic naar laboratoria.

De lancering van System 001 is via een livestream op de website van The Ocean Cleanup te zien. Zaterdagavond 8 september om 21:00 uur zal de uitvinding van Boyan Slat vertrekken.

Reageer op artikel:
De Ocean Cleanup van de Nederlandse held Boyan Slat start deze week
Sluiten