A. de Jong
A. de Jong Nieuws 3 dec 2018

Novameat ontwikkelt 3D geprinte vegan steak

Het is rood, sappig en mals. Juist, ‘s werelds eerste 3D geprinte vegan steak, ontwikkeld door Novameat.

3D geprinte vegan steak van Novameat

De man achter deze 3D-geprinte vegan steak is de Italiaanse biowetenschapper Giuseppe Scionti, werkzaam voor de Spaanse start-up Novameat. Hij heeft de veganistische steak onder meer ontwikkeld met plantaardige eiwitten, waarmee hij exact de textuur van een stuk vlees heeft nagebootst.

3d geprinte vegan steak novameat, veganistisch, vegetarisch

Veganistische ingrediënten zoals rijst, erwten en zeewier, die zorgen voor de aminozuren die nodig zijn voor een gezond dieet, zijn omgezet in een voedingspasta die 3D-geprint is tot een rauwe substantie. Volgens Novameat komt deze vegan steak zowel qua textuur als voedingswaarden heel dicht bij een echt stuk vlees in de buurt. Bij de eerste versie van de 3D-geprinte vegan steak is gebruik gemaakt van paella-kleurstof om de rode kleur te creëren.

‘Behoefte aan vlezige vleesvervangers’

“Er is een overvloed aan veganistische en vegetarische vleesvervangers, maar in mijn ogen blijft dat voor een groot deel beperkt tot gehaktballen, kipnuggets en worstjes. Om de impact van dierenvoeding te verminderen, zullen er meer van dit soort vlezige en malse vleesvervangers moeten komen”, aldus Giuseppe Scionti tegen Business Insider.

3d geprinte vegan steak novameat, giuseppe scionti, veganistisch, vegetarisch

Veganistische kippenborst

Naast de vegan steak ontwikkelde Giuseppe Scionti voor Novameat ook een veganistische kippenborst. De vegan vleesvervangers hebben een hoog eiwitgehalte en beschikken over lipiden, vezels, mineralen en vitaminen (waaronder B12), om de voedingswaarde van dierlijk vlees exact na te bootsen. Volgens de wetenschapper zijn deze complexe, microgestructureerde, driedimensionale vormen op dit moment nog niet met een andere manier te genereren dan 3D printing. Lees op de website van Novameat meer over het ‘vlees’ van de toekomst.

Lees in dit artikel hoe je alleen als flexitariër al positieve invloed hebt op de impact van de vleesindustrie op het klimaat. Check ook deze 7 documentaires op Netflix over het klimaat, voedselverspilling en bewust leven.

Reageer op artikel:
Novameat ontwikkelt 3D geprinte vegan steak
Sluiten