A. de Jong
A. de Jong Nieuws 2 jan 2019

Netflix zwicht voor Saudi-Arabië en verwijdert aflevering Patriot Act

Voor het eerst in de geschiedenis van Netflix heeft de streamingdienst content verwijderd na bemoeienis van een overheid. Het gaat om een aflevering van comedyserie Patriot Act, waarin komiek Hasan Minhaj kritiek uit op de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman. De aflevering is nu niet meer te kijken in Saudi-Arabië.

Netflix zwicht voor Saudi-Arabië

Volgens The Financial Times diende Saudi-Arabië de klacht in, omdat de aflevering in strijd zou zijn met de de lokale anti-cybercrimewet. In andere landen is de 18 minuten durende aflevering nog wel op YouTube te bekijken.

Saudi Arabia | Patriot Act with Hasan Minhaj | Netflix

Hasan Minhaj tackles the reality of Saudi Crown Prince Mohammad bin Salman’s autocratic rule and, as a Muslim and an American, breaks down why the world should reassess its relationship with Saudi Arabia. Watch Patriot Act with Hasan Minhaj on Netflix: https://www.netflix.com/title/80239931 #Netflix #PatriotAct #HasanMinhaj Subscribe: https://bit.ly/2OHQXpO About Patriot Act with Hasan Minhaj: New episodes, new topics, every Sunday – only on Netflix.

De kritiek van Hasan Minhaj op kroonprins Mohammed Bin Salman

In de door Netflix verwijderde aflevering van Patriot Act uit Hasan Minhaj kritiek op de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman rond de moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi. Ook haalt hij de betrokkenheid van Saudi-Arabië bij het conflict in Jemen aan.

Khashoggi werd in oktober 2018 in het Saoedische consulaat op grove wijze gedood en in stukken gehakt. Onderzoeken van Turkse en Amerikaanse veiligheidsdiensten wijzen uit dat dit gebeurde door een doodseskader, met de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman als eindverantwoordelijke.

Reactie Netflix

Nadat het nieuws bekend werd, ontstond er de nodige tumult. Netflix reageerde direct met een statement: “We steunen wereldwijde creatieve vrijheid en hebben alleen deze aflevering verwijderd, nadat we vanuit Saudi-Arabië een geldig juridisch verzoek hadden gekregen om te voldoen aan de lokale wetgeving.”

De betreffende anti-cybercrimewet verbiedt in Saudi-Arabië om via internet materiaal te ‘produceren, voorbereiden, uit te zenden of op te slaan dat de religieuze waarden, publieke moraal en privacy kan schenden’. Criticasters stellen dat deze wet voor Saudi-Arabië een middel is om iedere kritische uitlating te censureren.

Reageer op artikel:
Netflix zwicht voor Saudi-Arabië en verwijdert aflevering Patriot Act
Sluiten