Tessa Ham
Tessa Ham Nieuws 21 sep 2018

Sara Iftekhar (20) schrijft geschiedenis met hijab tijdens Miss-verkiezing

Sara Iftekhar is de eerste vrouw met een hoofddoek die meedeed aan de finale van Miss Engeland.  Ze won de missverkiezing van haar regio en mocht dinsdag de finale lopen op de catwalk. Sara won niet, maar ze heeft deze week wél geschiedenis geschreven.

Sara is een 20-jarige rechtenstudent uit Huddersfield, een stad in de buurt van Manchester. Afgelopen dinsdag mocht ze meedoen aan de finale van de Miss Engeland-verkiezing, nadat ze de regionale missverkiezing had gewonnen. In de finale moest ze het opnemen tegen 49 andere deelnemers. Uiteindelijk ging Alisha Cowie er met de prijs vandoor.

Winst was niet het doel

Het winnen van de algemene titel zou leuk zijn geweest, maar het was niet haar doel. “Het was mijn bedoeling om te laten zien dat je ook met een hoofddoek op een gewone meid bent”, vertelt ze. “Ik denk dat ik dat wel heb laten zien door de top 50 te bereiken en 22.000 meisjes achter me te laten. Daar ben ik trots op.”

Deze 20-jarige rechtenstudente heeft geschiedenis geschreven door de eerste vrouw met een hoofddoek te zijn die meedeed aan de Miss Engeland verkiezing. Ze mocht dinsdag meedoen aan de finale nadat ze de regionale missverkiezing had gewonnen. Helaas ging ze er niet met de winst vandoor, maar dat was ook helemaal niet haar doel. “Iedereen is mooi op hun eigen manier, ongeacht hun gewicht, ras, kleur of vorm. Als ik mezelf wil bedekken en me bescheiden wil kleden, waarom zou dat dan een probleem zijn? Het was mijn bedoeling om te laten zien dat we ook gewone meiden zijn.”

3 Likes, 2 Comments – The Issue (@theissuebytribe) on Instagram: “Deze 20-jarige rechtenstudente heeft geschiedenis geschreven door de eerste vrouw met een hoofddoek…”

Met haar deelname wil ze laten zien dat ‘schoonheid geen definitie heeft’. “Iedereen is mooi op hun eigen manier, ongeacht hun gewicht, ras, kleur of vorm. Als ik mezelf wil bedekken en me bescheiden wil kleden, waarom zou dat dan een probleem zijn? Ik ben net als de andere deelnemers”, zegt ze. “Als ik die boodschap overbreng, zal dat ook andere mensen motiveren om mee te doen aan een schoonheidswedstrijd.”

Barrières doorbreken

Ze is niet de eerste moslima die barrières in de modewereld verbreekt. In 2006 deed model Halima Aden mee aan de Miss Minnesota USA verkiezing, terwijl ze een hoofddoek droeg. Zij verscheen daarna op de covers van Vogue Arabia, de Britse Vogue en Teen Vogue.

Als je naar het 8 uur journaal kijkt zou je het bijna niet geloven, maar er is ook veel goed nieuws te melden. Samen met The Issue houdt Froot je op de hoogte van alle mooie dingen die er gebeuren.

Reageer op artikel:
Sara Iftekhar (20) schrijft geschiedenis met hijab tijdens Miss-verkiezing
Sluiten