A. de Jong
A. de Jong Nieuws 22 nov 2018

Poll: moeten mannen minder vlees eten?

Het Voedingscentrum is een nieuwe campagne begonnen die ervoor moet zorgen dat vooral mannen minder vlees gaan eten. ‘Er is meer dan vlees’, heet de campagne. We zijn benieuwd hoe je hier over denkt, laat het weten in de poll.

Voedingscentrum: mannen, eet minder vlees

Voor de campagne zijn onder meer T-shirts gemaakt met slogans als ‘never bean so happy’, ‘get egg cited’ en ‘it’s peanuts’. Zo moet het dialoog op gang worden gebracht om vlees wat regelmatiger te vervangen. Vaker kiezen voor alternatieven als peulvruchten, noten en ei levert winst op voor de gezondheid én het milieu.

Vooral mannen kunnen volgens het Voedingscentrum veel winst behalen. “Mannen kunnen gemiddeld makkelijk 400 gram minder vlees eten per week”, zegt Corné van Dooren, specialist in duurzaam eten bij het Voedingscentrum. Vrouwen kunnen gemiddeld nog makkelijk 100 gram minderen. Zij kiezen al vaker voor een maaltijd of boterham zonder vleeswaren. “Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de mensen in Nederland al probeert minder vleesproducten te eten. Dat biedt mogelijkheden.”

Poll: wat vind jij?

Gezondheid

Een paar keer per week vleeswaren vervangen door noten, ei en peulvruchten levert volgens het Voedingscentrum voordelen voor je gezondheid op. “Vooral minder bewerkt en rood vlees eten is gunstig. Je verlaagt zo het risico op ziekten als kanker, diabetes type 2 en op een beroerte”, aldus Van Dooren. Mannen hoeven zich volgens haar geen zorgen te maken dat ze te weinig eiwitten, vitaminen of mineralen binnenkrijgen als ze minder dierlijke producten eten: “Deze nuttige stoffen zitten ook in noten, ei en peulvruchten.”

Beter voor het milieu

Meer variëren met maaltijden zonder vlees is natuurlijk ook positief voor het milieu. “Door 100 gram minder vlees te eten per week, verlaag je je milieu-impact al met 7 tot 10 procent”, zegt Van Dooren. De vleesindustrie heeft veel impact op het milieu, omdat er veel land, water en voer nodig is voor het houden van vee.

Bekijk ook deze zeven Netflix documentaires over bewust leven en het klimaat.

Reageer op artikel:
Poll: moeten mannen minder vlees eten?
Sluiten