Tessa Ham
Tessa Ham Nieuws 10 aug 2018

Man creëert bos door 40 jaar lang elke dag een boom te planten

Voor veel mensen is het al een hele klus om hun tuin in leven te houden. Stel je voor hoeveel toewijding je nodig hebt om een dorre vlakte te veranderen in een bos. Jadav Payeng kreeg het voor elkaar door veertig jaar lang elke dag een boom te planten.

Veertig jaar lang elke dag een boom planten

Jadav Payeng was 16 jaar oud toen hij op een afgelegen eiland in India, vlakbij zijn woonplaats, meerdere slangen vond die waren gestorven door de hitte. Hij vroeg aan de overheid of ze bomen wilden planten op het eiland. “Ze vertelden me dat er niets zou groeien”, vertelt hij. “In plaats daarvan vroegen ze me of ik wilde proberen er bamboe te groeien.”

forest man, india, boom, bos, eiland

Een thuis voor wilde dieren

Inmiddels is ‘Forest Man’ Jadav Payeng al bijna weer 56 jaar oud. Die dorre vlakte is veranderd in een bos van 6 vierkante kilometer. Niet alleen slangen kunnen er de schaduw opzoeken. Het bos is nu ook een thuis voor olifanten, Bengaalse tijgers, neushoorns, herten, konijnen en verschillende soorten vogels.

De vernieling van de mens

De man woont zelf ook op het eiland. “Het is hier anders dan in betonnen steden”, vertelt hij. “Die mensen zitten in huizen met airconditioning. Ze denken niet aan de vervuiling. Mensen consumeren alles tot er niets meer over is. Niets is veilig voor ons, zelfs tijgers of olifanten niet.”

forest man, india, boom, bos, eiland

Kom niet aan zijn bomen

Locals wilden de bomen neerhalen, maar dat laat Payeng niet gebeuren. “Ik vertel mensen: die bomen omzagen zal je niets opleveren. Je moet eerst door mij komen voordat je aan mijn bomen komt.”

Overigens kwamen ambtenaren er pas tien jaar geleden achter dat hij elke dag een boom heeft gepland. Ze bezochten het eiland op zoek naar stropers en troffen daar ineens een bos aan vol met verschillende soorten bomen en dieren.

Documentaire over de ‘Forest Man’

Kijk vooral ook onderstaande documentaire genaamd ‘Forest Man’ over Payeng en zijn verhaal. De man is nog lang niet van plan om te stoppen. Hij zegt dat hij bomen zal planten tot zijn lichaam het niet meer toelaat.

Forest Man

Since the 1970’s Majuli islander Jadav Payeng has been planting trees in order to save his island. To date he has single handedly planted a forest larger than Central Park NYC. His forest has transformed what was once a barren wasteland, into a lush oasis. Humble yet passionate and philosophical about his work.

Reageer op artikel:
Man creëert bos door 40 jaar lang elke dag een boom te planten
Sluiten