Alrik de Jong
Alrik de Jong Nieuws 22 nov 2018

Lieve Sylvana Simons en haters | Column

Soms kan een discussie ernstig uit de hand lopen, terwijl je eigenlijk al niet eens meer weet waarmee het begon. Jij zei dit, hij reageerde zo, ja maar, ja maar wat? Is die hele buzz (hè, wat een ouderwets woord alweer) rond Sylvana Simons daar misschien een voorbeeld van? Zou het? Duidelijk, dit kan zo niet langer.

Eerst maar even een schets van de mens Sylvana Simons, moeder van twee kinderen. Dat klinkt kinderachtig, maar een beetje perspectief is nu geen overbodige luxe. We hebben haar in de jaren 90 allemaal leren kennen als VJ (god, weer zo’n ouderwets woord) bij TMF. Samen met Bridget Maasland en Fabienne de Vries behoorde ze tot de garde babes (sorry, ouderwets) die TMF grootmaakte. Ze had kort geschoren haar, net als Skin van Skunk Anansie. Sylvana was soul en rock ‘n’ roll tegelijk. Brutaal, ontwapenend en sexy. TMF-posters waren in die tijd niet aan te slepen, Sylvana keek een hele generatie pubers aan in hun slaapkamer.

Na vijf jaar TMF spreidde Sylvana Simons haar vleugels. Ze presenteerde rond de eeuwwisseling programma’s als De Bus en Sexquiz on the beach. Ook had ze een vaste column in het tijdschrift Playboy (ouderwets woord). Later volgde onder meer Dancing with the Stars en een rol als tafeldame bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. Gewaardeerde tafeldame moeten we zeggen, er was geen wanklank te horen. Sylvana had altijd een mooie boodschap en stelde scherpe vragen. Toch ging het mis, al voor de misstap bij de politieke partij Denk, die haar vergeven is.

Ouderwets woord

Racisme. In Nederland hebben we lang gedacht dat dit ook een ouderwets woord was. Er was een tijd dat je kon zeggen: “Als je op zwarte mannen valt, heb je echt een probleem. Vrouwen, wit en zwart, die op zwarte mannen vallen, zijn vaak alleen en lopen tegen dezelfde dingen aan”. Het zijn de woorden van Sylvana Simons, gekscherend tijdens een interview met de Volkskrant in 2001.

Nu is er de IDFA-documentaire Sylvana, demon or diva, die je niet per se hoeft te zien. De vraag in de titel is irrelevant. Ze is beide niet en het doet er ook niet toe wat ze is. Belangrijker: de strijd van Sylvana Simons tegen racisme is ook niet zo relevant. Ook al lijkt dit een uitspraak van een dwaas die onder een steen heeft geleefd, het is zo. Natuurlijk bestaat er racisme in Nederland en moeten we een dialoog daarover niet uit de weg gaan, dat snapt iedereen. Maar de strijd die Sylvana voert, en vaak zo persoonlijk overkomt, versterkt de polarisatie alleen maar.

Hoe deze uit de hand gelopen discussie begon? Sylvana zei bij De Wereld Draait Door iets van het woord ‘zwartjes’, dat uit de mond kwam van beroepsdemagoog Martin Šimek, die zich bekommerde over bootvluchtelingen. Na de uitzending reageerde een specifieke groep mensen – groot op Twitter, klein vertegenwoordigd in de maatschappij – uiterst fel en onbeleefd op de tafeldame. Sylvana zei hier wat van en diezelfde kleine groep reageerde wéér fel en onbeleefd. Goh, verrassend. Zo ontstond de neerwaartse spiraal die is geëindigd in een diep bedroevende strijd zonder uitzicht. Iedereen roept maar wat. ‘Let it go‘, zou Nelson Mandela zeggen.

Lieve Sylvana

Sylvana Simons heeft recht op het uiten van haar mening en standpunten. Horen we juist de haters niet altijd schreeuwen dat die vrijheid van meningsuiting ‘naar de tyfus’ gaat door de Islam? Kijk even in de spiegel, als je dit grondrecht zo belangrijk vindt. Zeg een keer iets zonder met ziektes, geslachtsdelen of uiterlijke kenmerken te strooien, dan word je nog gehoord ook. Probeer maar, dat lucht op.

Lieve Sylvana, misschien is het voor jou een keer tijd om die kleine groep schreeuwers te negeren. Met 99,9 procent van de mensen in Nederland heb je een-op-een gewoon een fatsoenlijk gesprek, of je het nou met elkaar eens bent of niet. De tijd en energie die je aan die 0,1 procent verspilt, zou zoveel efficiënter besteed kunnen worden. Voorlichting aan kinderen, verzin iets. Twitter is ook maar een ouderwets woord.

Reageer op artikel:
Lieve Sylvana Simons en haters | Column
Sluiten