Tessa Ham
Tessa Ham Nieuws 26 sep 2018

Moeten Nederlandse scholen verplicht lesgeven over mentale gezondheid?

Alle basis- en middelbare scholieren in de staat New York krijgen vanaf nu les over de mentale gezondheid. Door een nieuwe wet wordt het een verplichte les op school. Een grote stap, zeggen psychologen en andere geestelijke gezondheidsexperts.

Hoewel we veel meer praten over mentale gezondheid dan vroeger, bestaat er nog steeds een stigma. Daardoor ontstaat er een barrière om hulp te zoeken. Als kinderen van jongs af aan leren dat psychische problemen bestaan en te behandelen zijn, zullen ze eerder hulp zoeken.

Symptomen eerder herkennen

“Door jonge mensen te leren dat de geestelijke gezondheid een heel groot aspect is van de algehele gezondheid, zullen ze de symptomen eerder herkennen in zichzelf én anderen”, zegt MaryEllen Elia, de afgevaardigde van Onderwijs van de staat New York.

https://www.instagram.com/p/BoMWyriCQUh/?taken-by=theissuebytribe

De Mental Health Association of New York State (MHANYS) heeft een gids opgesteld om scholen en leraren te helpen wat ze de kinderen nou precies moeten leren. “We hopen dat leraren, scholieren en uiteindelijk de hele samenleving anders gaat praten over de mentale gezondheid”, zegt John Richter, de directeur van MHANYS. “Je geestelijke gezondheid is net zo belangrijk als je fysieke gezondheid.”

Psychische problemen beginnen jong

Ook de National Alliance on Mental Illness (NAMI) is blij dat de kinderen les krijgen over psychische problemen. “De helft van de mensen met geestelijke gezondheidsproblemen krijgt symptomen vanaf dat ze veertien zijn. 75 procent heeft symptomen op hun 24ste.” Een op de vijf Amerikanen heeft psychische problemen. Minder dan de helft van die mensen zoekt ook daadwerkelijk hulp.

Hoe scholen de lessen precies indelen, mogen ze zelf weten. Maar ze moeten in ieder geval negen punten behandelen, waaronder het herkennen van symptomen, de plekken waar ze hulp kunnen krijgen en het negatieve stigma dat psychische problemen nu hebben.

Bijna 2 miljoen Nederlanders lijden aan een psychische stoornis, zoals persoonlijkheidsstoornissen, depressie of angst- en paniekstoornissen. Wat denk jij: zouden kinderen in Nederland ook al van jongs af aan les over de mentale gezondheid moeten krijgen?

Reageer op artikel:
Moeten Nederlandse scholen verplicht lesgeven over mentale gezondheid?
Sluiten