A. de Jong
A. de Jong Nieuws 14 jan 2019

Kinder blundert met ‘racistisch’ KKK-speeltje in surprise-ei

Hele generaties zijn opgegroeid met het feestelijke en vooral onschuldige surprise-ei van Kinder. Vroeger zaten er complete bouwpakketjes in een Kinder Surprise als verrassing, tegenwoordig vaak speeltjes die bestaan uit één of twee delen. Heeft met de veiligheid te maken. Maar tijdens het investeren in veiligheid, is het pedagogisch verantwoorde denken er blijkbaar bij ingeschoten. Hoe kon dit ‘racistisch’ KKK-speeltje door de ballotage komen?

Kinder en het ‘racistische’ KKK surprise-ei

Het gaat om een verrassing die bestaat uit een miniatuur Kinder Surprise-ei dat drie ballonnen vasthoudt. Niets mis mee, zou je zeggen. Totdat je ziet dat de ballonnen alledrie bedrukt zijn met de K van Kinder. Naast elkaar staat er dan KKK en dat linkt iedereen natuurlijk aan de Ku Klux Klan. Opmerkelijk dat niemand dit is opgevallen, maar goed.

Gavin Middleton on Twitter

Umm, I don’t know who designs these #KinderSurprise toys, but they should probably reconsider this one…

Een foto van het KKK-speeltje werd op Facebook gedeeld door Kimberly, een bezorgde moeder uit de Australische staat Victoria. “Aanvankelijk moest ik lachen, maar als snel besefte ik dat dit ernstige gevolgen kan hebben. “Het is iets wat iedereen had kunnen zien. De initialen van Kindersurprise zijn zelfs niet ‘KKK’, zei de vrouw in haar Facebook-post, die ze vanwege de publiciteit heeft verwijderd. Daarna merkte Ivca Lipenska uit het Tsjechische Brno het speelgoed ook op en deelde dat eveneens op Facebook: “KKK… vastgehouden door wit ei… goed gedaan Kindersurprise.” En ja, in deze tijd is het hek dan natuurlijk al snel van de dam.

https://twitter.com/adelbencherif1/status/1084780310670307330

Kinder haalt surprise-eieren uit de rekken

“Wij verontschuldigen ons oprecht voor elke ergernis die veroorzaakt wordt door de drie K’s op het speeltje”, reageerde de woordvoerder van het moederbedrijf Ferrero Rocher in een statement. In het statement legt Ferrer Rocher uit dat het om een speeltje ter ere van de 50ste verjaardag van Kinder gaat. Het speeltje zou eerst één ballon met de K erop vasthouden. Op de valreep werden er volgens het bedrijf nog twee ballonnen aan toegevoegd. De betreffende surprise-eieren zijn door Kinder inmiddels uit de schappen gehaald. De speeltjes worden dus een dubieus collectors item. “We wilden absoluut geen associaties maken met de Ku Klux Klan en we steunen die organisatie op geen enkele manier. Onze excuses aan alle consumenten”, zo eindigt Ferrero Rocher het statement.

Om af te sluiten met positief nieuws over een ei. Deze foto heeft het wereldrecord likes op Instagram gebroken, dat in handen was van Kylie Jenner.

Reageer op artikel:
Kinder blundert met ‘racistisch’ KKK-speeltje in surprise-ei
Sluiten