A. de Jong
A. de Jong Nieuws 22 jan 2019

Nederlandse supermarkt komt met ‘Magic Box’ tegen voedselverspilling

Het gaat de goede kant op met Nederlandse supermarkten. Eerder kwam deze Albert Heijn al met een stilte-uurtje voor autisten en hoogsensitieve mensen. Nu heeft Jumbo de handen ineen geslagen met Too Good To Go, een app tegen voedselverspilling. Ze komen met de ‘Magic Box’ Deze week is een pilot in dertien winkels gestart.

Magic Box tegen voedselverspilling

Klanten kunnen met de app voor een klein bedrag eten bestellen, zodat dit niet wordt verspild, maar in een zogenaamde ‘Magic Box’ terechtkomt. De inhoud van deze verrassingsboxen verschilt per dag en is afhankelijk van het aanbod in de winkel. De pilot duurt een maand en is de eerste stap op weg naar een mogelijke landelijke uitrol. De supermarkt wil zo een positieve bijdrage leveren aan haar ambitie om geen eetbaar voedsel weg te gooien. Wij zouden zeggen: volgende stap is het verbannen van goedkoop vlees als kiloknallers, zoals deze designer met een originele campagne als eens tipte aan Jumbo en andere supermarkten.

magic box, jumbo, too good to go, voedselverspilling

Drie keer zo goedkoop

Bestellen werkt als volgt: gebruikers zien in de Too Good To Go app welke Jumbo winkels een ‘Magic Box’ aanbieden. Ze rekenen deze vervolgens af via de app en kunnen de verrassingsbox binnen een afgesproken tijdsslot ophalen in de winkel. De prijs is altijd een derde van de daadwerkelijke waarde: een box met een waarde van 15 euro kost dus slechts 5 euro.

Deelnemers aan de pilot zijn elf winkels in Amsterdam – waaronder de City winkels – en Foodmarkt Amsterdam en een City in Groningen. Ook Jumbo Wageningen start vandaag met de app als onderdeel van de lancering van Too Good To Go in deze stad. Winkels bepalen zelf hoe ze de ‘Magic Box’ samenstellen, waarbij beschikbaarheid en variatie belangrijke criteria zijn. Na de evaluatie van de pilot, wordt gekeken hoe de app nog beter kan worden aangesloten op de behoefte van de winkels en klanten. De ambitie is om de To Good To Go app op korte termijn landelijk te implementeren.

Geen voedsel meer weggooien

“Voedselverspilling is al jaren een belangrijk thema voor de Jumbo, die dé supermarkt wil zijn waar geen eetbaar voedsel wordt weggegooid. Daar werken we al gedurende langere tijd hard aan”, aldus Theo Willemse, executive director Sales & Operations bij Jumbo. “We optimaliseren onze keten zo goed mogelijk om verspilling te voorkomen, sporen klanten aan om thuis minder weg te gooien en werken samen met de Voedselbank. De samenwerking met Too Good To Go is een mooie volgende stap. Eentje waar ook onze medewerkers blij mee zijn, want dankzij dit initiatief kunnen zij samen met onze klanten eten ‘redden’.”

Check ook deze 16 feiten over voedselverspilling in Nederland en wereldwijd.

Reageer op artikel:
Nederlandse supermarkt komt met ‘Magic Box’ tegen voedselverspilling
Sluiten