Tessa Ham
Tessa Ham Nieuws 12 sep 2018

In Istanbul kun je plastic inruilen voor geld op je OV-kaart

Istanbul heeft een innovatieve manier gevonden om mensen ervan te overtuigen hun plastic te recyclen. In de Turkse stad staan automaten waar mensen hun waterflesjes of ander plastic afval kunnen inruilen voor geld op hun kaart voor het openbaar vervoer.

Plastic ruilen voor geld

Het idee om plastic in te ruilen voor geld is natuurlijk niet nieuw. In Nederland betalen we extra voor grote flessen, maar krijgen we dat weer terug als we het inleveren. De machines in Istanbul werken hetzelfde. Ze scannen het stuk plastic dat wordt ingeleverd om te bepalen hoeveel geld de inwoner ervoor krijgt. Waar we in Nederland een bonnetje krijgen om in te ruilen bij de supermarkt, krijgen de inwoners van Turkije geld op hun OV-kaart. Die kaart kan vervolgens worden gebruikt bij verschillende vervoerders in de stad.

Het afval dat is ingevoerd in de automaat, wordt meteen verpletterd, versnipperd en gesorteerd. Het afval komt vervolgens terecht in bakken, die heel makkelijk geleegd kunnen worden.

plastic, istanbul, inruilen, geld, ov-kaart, klimaat

Momenteel zijn de machines op 25 plekken in de stad te vinden. De Istanbul Metropolitan Municipality wil er aan het einde van het jaar honderd verspreid over de stad hebben geplaatst. Het is een goede manier om de inwoners aan te sporen om te recyclen. In Istanbul en de rest van Turkije gebeurt dat nog niet veel.

Mooie initiatieven

Er zijn momenteel veel initiatieven om ons plastic probleem te verkleinen. Steeds meer bedrijven, merken en festivals stoppen het materiaal te gebruiken. Ook worden er stappen genomen om het afval uit de oceanen te vissen. De Ocean Cleanup van de Nederlandse Boyan Slat is bijvoorbeeld afgelopen zaterdag van start gegaan.

Als je naar het 8 uur journaal kijkt zou je het bijna niet geloven, maar er is ook veel goed nieuws te melden. Samen met The Issue houdt Froot je op de hoogte van alle mooie dingen die er gebeuren.

Reageer op artikel:
In Istanbul kun je plastic inruilen voor geld op je OV-kaart
Sluiten