Tessa Ham
Tessa Ham Nieuws 6 sep 2018

Doorbraak in India: seks tussen mensen met hetzelfde geslacht niet strafbaar

Het Indiase Hooggerechtshof heeft een historische uitspraak gedaan: seks tussen twee mensen met hetzelfde geslacht is niet meer strafbaar. Eerder kon je hier in India wel voor tien jaar achter de tralies belanden. Het is een opluchting voor de LGBTQ-community in het land.

Streep door ouderwetse wet

De hoogste rechtbank uit India heeft een streep gezet door een 157 jaar oude wet, één die stamde uit de tijd van de Britse koloniale overheersing. De vijf rechters stemden unaniem voor afschaffing van de wet. “Het criminaliseren van geslachtsgemeenschap is irrationeel, ongefundeerd en overduidelijk ongrondwettig”, vertelde rechter Dipak Mistra tijdens het voorlezen van het vonnis.

Vijf homo’s en lesbiennes vroegen het Hooggerechtshof via een petitie hun oordeel te vellen over de wet, waarin stond dat “onnnatuurlijke overtredingen” strafbaar zijn. Zij hadden elke dag de angst dat ze op ieder moment door de politie konden worden lastiggevallen of zelfs worden opgepakt.

Tijd voor feest in India

De woorden van de rechter zijn geweldig nieuws voor de LGBTQ-community in het land met 1,3 miljard inwoners. Buiten het Hooggerechtshof stonden veel Indiase LGBTQ’ers in spanning op het vonnis te wachten. Er werd met luid gejuich en tranen van vreugde gereageerd op de uitspraak.

India, seks, strafbaar, lgbtq
India, seks, strafbaar, lgbtq

De doodstraf om seks met met iemand van hetzelfde geslacht

Het is in 2018 al belachelijk dat LHBTQ’ers pas in 23 van de 195 landen mogen trouwen. Maar er zijn zelfs landen waar homoseksualiteit strafbaar is. Daar kun je om je seksuele geaardheid enkele jaren tot je hele leven in de gevangenis belanden. India was tot voor kort één van die 75 (!) landen. In Iran, Qatar, Soedan, Mauritanië en Nigeria kan je zelfs de doodstaf krijgen als een inwoner samenwoont (op romantische wijze) met iemand van hetzelfde geslacht.

Meer LGBTQ nieuws:

  • NS maakt indruk met reclame die diversiteit en liefde ademt (Lees meer…)
  • Het Zweedse leger maakt indruk met sterke Pride campagne (Lees meer…)
  • Moeders geven ‘free mom hugs’ aan LGBTQ’ers die het nodig hebben (Lees meer…)
  • Reageer op artikel:
    Doorbraak in India: seks tussen mensen met hetzelfde geslacht niet strafbaar
    Sluiten