A. de Jong
A. de Jong Nieuws 10 sep 2018

Fernando Ricksen praat dankzij ALS-stemcomputer weer met gezin

Als je het over vechters en mensen die niet bij de pakken neer gaan zitten hebt, dan is Fernando Ricksen een van de schoolvoorbeelden. Hij lijdt aan de spierziekte ALS, maar probeert nog alles uit het leven te halen en zal zijn humor en zelfsport nooit verliezen. Dankzij een vergelijkbare stemcomputer als Stephen Hawking kan de voormalige profvoetballer en international weer praten met zijn gezin.

“Ik kan weer grapjes maken en gesprekken voeren”

“Mijn stem is zo goed als verdwenen en dit zal alleen maar erger worden, totdat mijn stem misschien zelfs wel voorgoed verdwijnt. Daarom vond ik het tijd om actie te ondernemen”, aldus Ricksen in een interview met de Schotse tak van The Sun. “Eindelijk kan ik mezelf weer uitdrukken. Ik kan zeggen hoe ik me voel, grapjes maken en gesprekken voeren.”

The Scottish Sun on Twitter

Rangers legend Fernando Ricksen jokes about new female voice in brave thank you to fans https://t.co/3AZkovnqW6

“De nieuwe stemcomputer heeft mijn leven veel gemakkelijker gemaakt. Nu kan ik tegen mijn vrouw zeggen wat ik nodig heb zonder ruzie te krijgen”, vervolgt hij in de Schotse krant. Fernando Ricksen is erg populair in Schotland. Hij een van de sterren was uit een van de beste teams ooit van Glasgow Rangers, waar destijds ook de Nederlandse internationals Arthur Numan en Ronald de Boer voor uitkwamen.

Fernando Ricksen en ALS

Fernando Ricksen maakte op 30 oktober 2013 in De Wereld Draait Door bekend dat hij lijdt aan de neurologische ziekte ALS. Aanleiding was zijn biografie Vechtlust. De bekendmaking zorgde voor een schok in de sportwereld. De voormalige profvoetballer kreeg steunbetuigingen van aanhangers van al zijn vorige clubs, waaronder Glasgow Rangers, AZ en Fortuna Sittard. Maar ook supporters van Celtic, de aartsrivaal van Glasgow Rangers, betuigden steun aan de oud-voetballer.

Fernando Ricksen Magazine

Fernando Ricksen: “Thanks everyone for the new energy”

“Ooit zal er iemand de eerste zijn die deze verschrikkelijke ziekte verslaat én overleeft. Laat ik die persoon dan maar zijn. Ik blijf de fighter die ik altijd ben geweest”, schreef Fernando Ricksen eerder op zijn website. Vandaag sprak hij zijn dank uit op Facebook: “Bedankt iedereen voor de nieuwe energie.”

Reageer op artikel:
Fernando Ricksen praat dankzij ALS-stemcomputer weer met gezin
Sluiten