A. de Jong
A. de Jong Nieuws 20 mrt 2019

Dwergschildpadden keren terug na ‘beach clean up’ in Bombay

Er gebeuren ook goede dingen op deze wereld, zoals de massale ‘beach clean ups’ van tegenwoordig. Dankzij een van de grootste opruimacties ooit op Versova Beach bij Bombay, zijn de dwergschildpadden na zo’n twintig jaar officieel teruggekeerd op het strand.

Dwergschildpadden terug op Versova Beach

Twee jaar geleden was Versova Beach nog een grote puinhoop. Plastic, visnetten, afval, zwerfhonden; niet de ideale plek voor dwergschildpadden, ook warana’s genoemd. De troep zorgde er meer dan twintig jaar voor dat schildpadden geen nesten meer konden maken en verstrikt raakten . Maar de afgelopen twee jaar hebben duizenden vrijwilligers het strand schoongemaakt. In totaal werd er zo’n 5 miljoen kilo afval geruimd.

Music for Relief on Twitter

Versova Beach in Mumbai was littered w/ trash 5.5 ft high. In “the world’s largest beach cleanup”, 12M lbs trash removed in 85 wks w/1,000 volunteers, allowing Olive Ridley turtles to return/start nesting w/ 80 in a week going into the Arabian Sea. Photos:https://t.co/U1gGj9ZnXw

Naast het opruimen van de stranden zijn er speciale speciale netten ontwikkeld, waaruit schildpadden kunnen ontsnappen. Versova Beach in India laat goed zien wat de inzet om deze kwetsbare diersoort te redden, kan doen. Vorig jaar waren de eerste nesten al te zien op Versova Beach, nu lopen de dwergschildpadden in grote getale van hun nest naar de zee. “Ik had de tranen in de ogen toen ik al die kleine schildpadden naar de zee zag lopen”, zegt milieu-activist en advocaat Afroz Shah, die de expeditie leidde.

Afroz shah, dwergschildpadden, versova beach, bombay, india, schildpadden, strand, beach clean up
Afroz Shah

Hierbij houdt het werk van Afroz Shah niet op. De advocaat is al lang weer bezig met andere schoonmaakprojecten. Niet voor niets kreeg de Indiër eerder al de Champions of the Earth award van het VN-Milieuprogramma (United Nations Environment Programme). De Verenigde Naties noemde de beach clean up op Versova Beach de ‘grootste strandschoonmaak ooit’.

Check ook deze dierlijke sculpturen, gemaakt van afval dat verzameld is op het strand.

Reageer op artikel:
Dwergschildpadden keren terug na ‘beach clean up’ in Bombay
Sluiten