Tessa Ham
Tessa Ham Nieuws 14 sep 2018

Daan Roosegaarde gaat ruimteafval upcyclen tot duurzame producten

Op dit moment zweven er meer dan 19.000 stukken objecten die groter zijn dan 10 centimeter om onze planeet. Dat is ruimteafval: puin van raketten en satellieten. De Nederlandse ontwerper Daan Roosegaarde lanceert een project om ‘het probleem zonder oplossing’ wél op te lossen.

Het afval dat nu rondzweeft kan door botsingen met satellieten nog meer space waste veroorzaken. Uiteindelijk kan dat ervoor zorgen dat onze digitale communicatie verstoord wordt. Niemand weet hoe ze dit probleem moeten oplossen. Dat wil Daan Roosegaarde nu veranderen.

Het onoplosbare probleem van ruimteafval

“Space X, NASA, de European Space Agency (ESA)… Iedereen in de ruimte-industrie kent het probleem, maar niemand weet een oplossing”, vertelt de ontwerper. Maar als het zo doorgaat, zal er een laag rommel om de aarde vormen. Daardoor zouden we bijvoorbeeld geen raketten meer kunnen lanceren.

History of space waste by ESA

This is how space waste generated over time in history. Right now there are more than 29.000 objects larger than 10 centimeters floating around the earth. The new large-scale project, Space Waste Lab, is a living lab which is supported by space experts such as ESA (European Space Agency), students, visitors, and the team of Studio Roosegaarde.

“We zitten dan in feite gevangen door een laag afval om onze planeet”, zegt hij. “Ik wil niet leven in een wereld waar vervuiling normaal is.” Volgens hem kan design een nieuw perspectief bieden. “Misschien is het helemaal geen afval, maar een ingrediënt voor iets speciaals.” Hij wil het ruimteafval gebruiken voor nieuwe producten, zoals bijvoorbeeld materiaal om huizen voor Mars te 3D printen.

Space Waste Lab in Almere

Op 5 oktober zal het Space Waste Lab in Almere geopend worden. Met behulp van lange verticale lijnen van licht, visualiseert het lab in real-time waar space waste zich momenteel bevindt. “Dan realiseer je je dat er op dat moment een stukje ruimteafval boven je hoofd hangt”, legt de ontwerper uit. De lichtperformance is op geselecteerde weekenden na zonsondergang gratis bij het Space Waste Lab te bekijken.

ruimteafval, space waste, lab, almere, daan roosegaarde, ontwerper

In de eerste fase gaat het Space Waste Lab verschillende manieren onderzoeken waarop het het ruimteafval kan worden geupcycled naar bruikbare én duurzame producten. Kennispartners ESA en NASA helpen hierbij. Door middel van workshops met experts en hobbyisten zal Roosegaarde op zoek gaan naar een oplossing.

Na drie maanden zal het Space Waste Lab de resultaten presenteren en met fase twee beginnen. Dan hoopt de ontwerper de ideeën te veranderen in actie. In 2020 zouden de eerste resultaten merkbaar moeten zijn.

Reageer op artikel:
Daan Roosegaarde gaat ruimteafval upcyclen tot duurzame producten
Sluiten