Robert Kroes
Robert Kroes Nieuws 16 dec 2018

Berlijn investeert 1 miljoen om clubscene te redden

Bij de oudere generatie is Berlijn vooral bekend vanwege de Muur, maar de jongere generatie kent Berlijn op een heel andere manier. De stad staat voor hen bekend als een belangrijk symbool van de clubscene. Met name de techno-industrie heeft de modernste geschiedenis van de stad beïnvloed. Er ontstonden zelfs ‘technowijken’, zoals Schöneberg en Kreuzberg. Dit leverde de stad zowel qua reputatie als inkomsten veel op. Daarom heeft het bestuur nu besloten de aanpak van een probleem voor hen te financieren.

Dreigen de Berlijnse clubs te verdwijnen?

De Berlijnse scene dreigt namelijk te verdwijnen als er niet snel ingegrepen wordt. Wat is het geval? Net als overal wordt ook de Berlijnse binnenstad volgebouwd. Hierdoor ontstaat steeds vaker een situatie dat de clubs ineens zijn omgeven door bijvoorbeeld woningen. Geluidsoverlast ligt dus al snel op de loer. Er volgen dan ook steeds meer klachten en procedures om clubs te sluiten. Hierdoor dreigt de Berlijnse clubscene op termijn zelfs te verdwijnen. Gelukkig gaat dat het gemeentebestuur te ver.

bar 25, clubscene, berlijn
Bar 25, een van donderdagavond tot maandagmorgen open was, sloot in 2010 noodgedwongen haar deuren

Berlijn stelt € 1 miljoen beschikbaar om de clubscene te redden

Het gemeentebestuur stelt 1 miljoen euro ter beschikking om de scene te helpen. Dit betekent in de praktijk dat iedere club in aanmerking kan komen voor een subsidie tot 50.000 euro. Voor grotere of speciale projecten kunnen clubs een subsidie tot 100.000 euro aanvragen. Uiteraard is de voorwaarde dat ze deze besteden aan bijvoorbeeld geluidswerende maatregelen. Vanaf 1 februari 2019 bepaalt een jury welke clubs in aanmerking komen. Voor de subsidie gelden drie voorwaarden. Ten eerste moet het bedrag besteed worden aan beheersing van overlast. Daarbij wordt van de eigenaar een investering van tussen 10 en 20 procent van het subsidiebedrag verwacht. Als derde voorwaarde geldt dat de subsidie moet worden terug gegeven als de club binnen twee jaar na oplevering van het werk de deuren sluit.

Documentaire over de clubscene in Berlijn

Bekijk de onderstaande documentaire om een beeld te krijgen van de clubscene in Berlijn.

Sound of Berlin Documentary

A journey through the capital of electronic music Interviews w/ Juan Atkins, Dr. Motte, Dimitri Hegemann, Marc Houle, Monolink, Pan-Pot, Mathias Kaden, Nela, Alexander Krüger, Ekaterina, FreedomB https://www.apple.com/music Score by Marc Houle: https://lnk.to/MarcHouleSoundOfBerlinEP Executive Producer – Hermes Eck Producer – Franziska Koch, Carolina Thiele Produced by Herr!Media tv-productions GmbH SoB Apple Music Curator: https://apple.co/2Mp0fAL SoB-Playlist Spotify: http://bit.ly/SoundOfBerlin Juan Atkins: https://facebook.com/JuanAtkinsTheOriginator/ Marc Houle: https://www.facebook.com/marchoule.official Monolink: https://facebook.com/monolink/ Pan-Pot: https://facebook.com/PanPotOfficial/ Dr. Motte: https://facebook.com/DrMotteOfficial/ NELA: https://facebook.com/nelamusic/ Mathias Kaden: https://facebook.com/mathiaskaden Freedom B: https://facebook.com/freedomBdj/ #SoundOfBerlin #DanceMusic #BerlinCalling #lozenfilms Facebook: https://www.facebook.com/EmbassyOneRecords Twitter: https://twitter.com/Embassy_One Official Homepage: http://www.embassyone.de

Londen is jaloers

De warme behandeling van clubeigenaren maakt de clubscene in Londen jaloers. Daar vindt men juist veel weerstand van mensen en organisaties die de clubs liever zien gaan dan komen. Zo is het Hickney-district op eigen verzoek vanaf middernacht dicht en functioneert de aangestelde ambassadeur voor het nachtleven niet. De zorgen om het verdwijnen van die clubcultuur zijn dus een stuk reëler.

Reageer op artikel:
Berlijn investeert 1 miljoen om clubscene te redden
Sluiten