A. de Jong
A. de Jong Nieuws 18 okt 2018

China gaat straatverlichting vervangen door kunstmatige maan

De Chinse stad Chengdu, gelegen in het midden van China, wil in 2020 een kunstmatige maan dan wel lichtgevende satelliet de ruimte in sturen. Zo moet straatverlichting overbodig worden. Dat meldt Asia Times.

China stuurt kunstmatige maan de ruimte in

De kunstmatige maan waar op dit moment aan wordt gewerkt, zou acht keer de helderheid van de echte maan hebben en is in staat een gebied met een diameter van 10 kilometer tot 80 kilometer te verlichten. De kunstmaan krijgt een coating met een sterk reflecterende laag om het zonlicht te weerkaatsen.

De Chinese krant People’s Daily schrijft dat de revolutionaire lichtbron al jarenlang in ontwikkeling is en dat het prototype klaar is. Je kunt zeggen van China wat je wil, maar dit is een puik staaltje duurzaam denken.

china, kunstmatige maan, Chengdu, straatverlichting

De kunstmatige maan moet de stad Chengdu eel geld gaan besparen. De kosten van de straatverlichting zijn namelijk immens. Daarnaast zou de kunstmatige maan veel toeristen moeten trekken. Als het project succesvol blijkt, wordt er volgens de Chinese media gekeken naar verdere uitbreiding in China. Of er haken en ogen aan het plan zitten? Zeker. Sommige mensen hebben al hun zorgen geuit over de negatieve gevolgen voor de dagelijkse routine van bepaalde dieren. Kang Weimin, directeur van het Harbin Institute of Technology, weerspreekt dit in People’s Daily. “Het gaat om een schemerachtige gloed, die geen invloed heeft zou moeten hebben op het gedrag van dieren.” Een ander punt van kritiek is dat astronomische observatie belemmerd zou kunnen worden.

Deze ‘straatverlichting’ is de volgende stap in ‘Black Mirror-land’

Deze revolutionaire straatverlichting mag dan een mooi initiatief zijn, er zijn ook minder prettige technologische ontwikkelingen gaande in ‘Black Mirror-land’ China. Zoals het Sesame Credit Systeem, dat een-op-een uit de SciFi-serie Black Mirror lijkt te komen. Check ook deze 5 andere creepy technologieën uit Black Mirror die al zijn ingehaald door de werkelijkheid.

Reageer op artikel:
China gaat straatverlichting vervangen door kunstmatige maan
Sluiten