A. de Jong
A. de Jong Nieuws 21 dec 2018

Na de kunstmatige maan pronkt China nu met een kunstmatige zon

De wetenschap in China ontwikkelt zich in noodtempo. Of dat een goed idee is, laten we in het midden. Feit is dat de Chinese wetenschap het nog niet zo nauw neemt met ethische dilemma’s – kuch, genetisch gemanipuleerde embryo’s – en andere gevaren. Maar er zijn, op het oog, ook goede initiatieven. Eerder dit jaar kondigde China een kunstmatige maan aan, nu een kunstmatige zon.

Kunstmatige maan in China

Eerst nog even over de kunstmatige maan. Dat is naar buiten gebracht als een duurzaam idee. De nepmaan moet de stad Chengdu gaan verlichten, zodat straatverlichting overbodig wordt. Ook zou het een toeristen moeten trekken. Nobel streven, maar criticasters stellen dat het kunstmatige licht negatieve gevolgen heeft voor de dagelijkse routine van bepaalde dieren en dat astronomische observatie belemmerd zou worden. Dit werd gepareerd door betrokken wetenschappers. Het zou gaan om een schemerige gloed die geen invloed heeft op de biologische klok van dieren. Lees hier ons volledige artikel over de kunstmatige maan, waarvan al een prototype is vervaardigd.

China gaat straatverlichting vervangen door kunstmatige maan

Kunstmatige zon middels kernfusie

Goed, door naar de kunstmatige zon. Want als je dan toch bezig bent om nieuwe hemellichamen de ruimte in te schieten, doe het dan ook direct goed. Al moet er direct bij gezegd worden dat deze zon zijn werk gewoon op aarde doet. Het gaat om de Experimental Advanced Superconducting Tokamak, een experimentele kernfusiereactor waarmee een temperatuur van 100 miljoen graden Celsius is gecreëerd. Dit is zes keer heter dan de kern van onze zon. Het is de hoogste temperatuur ooit op aarde gemeten, door af te kijken bij de zon. Kort gezegd: waterstof samensmelten tot helium. Verdiep je hier verder in kernfusie.

China Made An Artificial Star 6 Times Hotter Than The Sun

Imagine if we could replace fossil fuels with our very own stars. And no, we’re not talking about solar-power. We’re talking nuclear fusion. And right now China is working on a fusion reactor that is 6 times hotter than the sun.

Optimisten stellen dat dit een van de grootste oplossingen is voor het klimaatprobleem. Met een dergelijke kunstmatige zon zou een onbegrensde hoeveelheid groene stroom geproduceerd kunnen worden. Pessimisten stellen dat er weinig hoop is; de temperatuur van 100 miljoen graden kan op dit moment slechts 10 seconden lang geproduceerd worden en het kost vele malen meer energie dan het oplevert.

Reageer op artikel:
Na de kunstmatige maan pronkt China nu met een kunstmatige zon
Sluiten