Nieuws 19 okt 2018 A. de Jong

Intersekse Nederlander krijgt eerste genderneutrale paspoort

Voor het eerst in de geschiedenis heeft iemand in Nederland een paspoort met een neutraal geslacht. Het gaat om de intersekse Leonne Zeegers uit Breda, die nu officieel een intersekse persoon is. Hij dan wel zij voelt zich geen man en geen vrouw.

Historische ‘X’ in genderneutraal paspoort

Op Leonne Zeegers na heeft iedere Nederlander een ‘M’ (man) of ‘V’ (vrouw) in het paspoort. Dit werd tot vandaag altijd bepaald op basis van het geslachtskenmerken van een persoon. Maar de rechtbank in Roermond besloot eerder in 2018 dat geslacht een kwestie is van genderidentiteit en niet van geslachtskenmerken. Leonne Zeegers kan door deze uitspraak zonder mannelijk of vrouwelijk geslacht geregistreerd staan. Ze is nu de eerste Nederlander met een ’X’ in het paspoort.

Transgender laat zien dat je nooit ‘te vrouwelijk’ kunt zijn om man te worden

Vanuit verschillende organisaties en stichtingen die zich inzetten voor de LHGBTI-community is er enthousiast gereageerd. “Dit is een persoonlijke overwinning voor Leonne Zeegers”, aldus NNID (Nederlandse organisatie voor seksediversiteit), TNN (Transgender Netwerk Nederland) en COC (Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit). “En het is een wake-upcall voor het kabinet: maak het voor iedereen mogelijk om de geslachtsaanduiding in het paspoort en andere officiële documenten te schrappen.”

Geen psychische stoornis meer

Intersekse personen hebben geslachtskenmerken die niet strikt mannelijk of vrouwelijk zijn. De belangenorganisaties melden dat 4 procent van de Nederlanders zich niet thuis voelt in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’. Langzaam maar zeker worden er stappen gezet op dit gebied, ook wereldwijd. Zo is transgender sinds dit jaar officieel geen psychische stoornis meer. Jarenlang classificeerde de World Health Organization (WHO) dat gevoel als een psychische stoornis. Maar nu, voor het eerst sinds 1992, heeft de WHO hun lijst van psychische stoornissen aangepast en genderdysforie geschrapt. Lees daarover hier meer.

Reageer op artikel:
Intersekse Nederlander krijgt eerste genderneutrale paspoort
Sluiten