Tessa Ham
Tessa Ham Nieuws 22 aug 2018

Goed nieuws voor de prachtige en bedreigde blauwkeelara

De blauwkeelara is een van de meest bedreigde diersoorten ter wereld. Er leven naar schatting nog maar driehonderd van dit soort papegaaien. Gelukkig is er ook goed nieuws te vertellen: verschillende organisaties slaan de handen ineen om deze prachtige vogel te redden. Met een eigen natuurreservaat, waar ze ongestoord mooi kunnen zijn.

Blauwkeelara met uitsterven bedreigd

In de jaren 80 werd verondersteld dat de blauwkeelara was uitgestorven. De reden daarvan was voornamelijk dat er illegaal werd gehandeld in de papegaaien en hun veren. Maar in 1992 is de soort herontdekt in Bolivia. Veel van de papegaaien zijn er alleen niet. Gelukkig zijn er organisaties die er alles aan doen om de blauwkeelara niet te laten uitsterven.

Beschermde diersoort

Een van de grootste bedreigingen voor de vogel is de stroperij. Elk jaar werden er twintig tot dertig ara’s verkocht op de zwarte markt. Dat zijn er veel als je je bedenkt dat er nog maar 300 van over zijn. Dankzij een campagne van de lokale Boliviaanse natuurorganisatie Armonía denken de inwoners van Bolivia nu dat de illegale handel van de papegaaien een schande is. In 2014 verklaarde de Boliviaanse regering bovendien dat de blauwkeelara een beschermde diersoort was geworden.

https://www.instagram.com/p/Bmx7fzPHm5t/?taken-by=theissuebytribe

Natuurreservaat voor de papegaaien

Het IUCN, National Committee of The Netherlands, steunt Armonía bij het creëren van een natuurreservaat. De tweede grote bedreiging is namelijk het kappen van hun leefgebied. Door het beschermde reservaat is het leefgebied van de vogels uitgebreid en hebben de blauwkeelara’s meer plek om een nest te maken.

De maatregelen hebben succes. Het gaat een stukje beter met de bedreigde diersoort. Vorig jaar werden er tijdens een telling 155 papegaaien gespot en dat is een record.

Als je naar het 8 uur journaal kijkt zou je het bijna niet geloven, maar er is ook veel goed nieuws te melden. Samen met The Issue houdt Froot je op de hoogte van alle mooie dingen die er gebeuren.

Reageer op artikel:
Goed nieuws voor de prachtige en bedreigde blauwkeelara
Sluiten