A. de Jong
A. de Jong Nieuws 16 okt 2018

Zijn we nu wakker?! Bier wordt duurder door klimaatprobleem

Al jarenlang maken we ons een beetje druk over het klimaatprobleem, maar wees eerlijk, we doen er allemaal nog niet zo heel veel aan. Op heel korte termijn is er namelijk geen noodzaak, zo voelt het voor veel mensen. Maar vanaf nu gaat daar verandering in komen. Want, lieve mensen: bier wordt duurder door het klimaatprobleem. Klimaatexperts en -economen benadrukken stijgende bierprijzen in een onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Stijgende bierprijzen door klimaatprobleem

‘Oké, dan wordt het nu écht eens tijd dat we wat aan dat vermaledijde klimaat gaan doen’, zul je denken. Nou, als dat een stok achter de deur is: doen. Dat een deel van Nederland op den duur overstroomt, de zomers in Australië richting de 60 graden celsius gaan en de plasticsoep door dit soort onzin almaar groter wordt, is inmiddels bekend. Maar ook het bier wordt duurder door de opwarming van de aarde. Waar zit hem de stijging van bierprijzen door het klimaatprobleem nou in?

Eetbaar sixpack bier komt eindelijk op de markt

“Tussen nu en 2099 krijgen we te maken met tientallen extreme jaren van droogte en hitte. Daardoor krijgen de gewassen die de bestanddelen vormen voor bier, zoals gerst, het erg moeilijk”, schrijft de Britse klimaateconoom Dabo Guan, die verbonden is aan de University of East Anglia. Daardoor wordt bier steeds duurder en schaarser. Dabo Guan is een van de wetenschappers die betrokken is bij het onderzoek. “Natuurlijk zijn er ergere problemen, maar we wilden iets origineels doen. Iets wat iedereen aanspreekt. Bovendien gaat dit probleem verder dan alleen bier.”

Minder bier per persoon

De klimaatexperts en -economen wijzen erop dat de stijgende bierprijzen vooral opkomen na extreme jaren, die steeds vaker zullen voorkomen. Voor de volksgezondheid zouden dat soort jaren niet eens zo slecht zijn, te weten dat we in Nederland door dit soort prijsstijgingen na een extreem jaar tot wel 39 flesjes minder bier per persoon per jaar gaan drinken. Na een extreem jaar is Ierland volgens de onderzoekers het grootste slachtoffer. Daar stijgt de prijs in het ergste geval met 193 procent.

Het onderzoek combineert de verandering van het klimaat, de wereldeconomie en een biologisch model van de groei van gewassen tijdens droogte en extreme hitte. Daardoor is het onderzoek volgens de wetenschappers nauwkeurig. Dabo Guan voegt er nog aan toe dat net als bier, ook producten als koffie en chocolade duurder worden volgens dit model. Lees hier meer over het onderzoek.

Even beangstigend als de stijging van de bierprijzen, zijn deze 10 award winnende foto’s die inzoomen op het klimaatprobleem.

Reageer op artikel:
Zijn we nu wakker?! Bier wordt duurder door klimaatprobleem
Sluiten