Nieuws 11 okt 2018 A. de Jong

Bananenbladeren vervangen plastic in Bali’s eerste zero waste-restaurant

Bali is een van populairste vakantiebestemmingen ter wereld. Maar er is een probleempje. Of beter gezegd: een probleem. Plastic. Heel veel plastic. En het ligt overal. Dus kunnen er niet genoeg initiatieven genomen worden, iets wat gelukkig steeds meer gebeurt. Een daarvan is het eerste zero waste-restaurant. Rolls at Ijen, onderdeel van club ‘Patato Head Beach Club‘ in Seminyak, is het eerste restaurant op Bali dat het zonder afval gaat doen.

Rolls at Ijen, Bali’s eerste zero waste restaurant

Een restaurant dat geen afval produceert. Ja, dan moet je creatief zijn als eigenaar. En teruggaan naar de basis. Zo worden er in Rolls at Ije bananenbladeren uit Bali gebruikt in plaats van plastic. Vissen worden met de lijn gevangen en er wordt houtvuur gebruikt in plaats van gas.

bali, zero waste, restaurant

Het afval dat wel wordt gemaakt, wordt gerecycled. Het plastic dat noodzakelijk toch het restaurant binnenkomt, wordt bijvoorbeeld omgezet in bouwmateriaal. Groenteresten worden gebruikt als veevoer. Zelfs de visschubben worden niet weggegooid. Dit is een belangrijk ingrediënt van rijstmeelcrackers, dus worden ze daarvoor gebruikt.

Lokale producten, niet verpakt in plastic

De chef-kok van het zero waste restaurant op Bali legt op de website uit dat al het afval gebruiken om nieuwe producten te maken. “We produceren zelfs onze eigen sambal, de groenten in het restaurant komen van lokale boerderijen en de vis op de grill is afhankelijk van de vangst van die dag. En niet verpakt in plastic.” Meer van dit soort initiatieven alsjeblieft.

Rolls at Ijen, bali, plastic, zero waste, restaurant, potato head

2 miljard kilo voedsel per jaar in de prullenbak

Goed initiatief, niet alleen om afval te reduceren, maar ook om voedselverspilling te voorkomen. Een derde van het voedsel wereldwijd wordt weggegooid. Dat is jaarlijks 1,3 miljard ton aan eten en dat kost de wereldeconomie 940 miljard euro per jaar. In Nederland komt de verspilling van consumenten op ruim 700 miljoen kilo vast voedsel (inclusief melkproducten, olie, sauzen en soepen) per jaar. Om maar wat feiten te noemen. Check hier meer feiten over voedselverspilling.

Reageer op artikel:
Bananenbladeren vervangen plastic in Bali’s eerste zero waste-restaurant
Sluiten