Tessa Ham
Tessa Ham Nieuws 14 sep 2018

App gaat voedselverspilling tegen door korting op maaltijden

In Nederland wordt ieder jaar ruim 2 miljard kilo eten weggegooid. Dat is gemiddeld 135 kilo per persoon. Heftige cijfers, en dit is in andere landen niet anders. De bedenkers van de Zweedse app Karma willen iets tegen deze voedselverspilling doen.

De mobiele app Karma biedt eigenaren van restaurants en winkeliers de mogelijkheid om het voedsel dat ze anders zouden weggooien, te verkopen. Voor een schijntje van de normale prijs kunnen gebruikers van de app het eten ophalen. Gezinnen die het moeilijk hebben kunnen zo kosten besparen. Maar ook Zweedse inwoners die hun steentje willen bijdragen om voedselverspilling tegen te gaan, gebruiken de app.

Sinds de lancering in 2016 hebben zich al 1500 bedrijven, zoals restaurants, bakkerijen, cafés en hotels aangemeld bij de app. Ook de drie grootste supermarktketens van Zweden willen de strijd aangaan met de hoeveelheid perfect eetbaar voedsel dat elke dag wordt weggegooid.

The Issue on Instagram: “Elke dag wordt er door restaurants, hotels en supermarkten eten weggegooid dat eigenlijk nog perfect eetbaar is. Om die voedselverspilling…”

1 Likes, 2 Comments – The Issue (@theissuebytribe) on Instagram: “Elke dag wordt er door restaurants, hotels en supermarkten eten weggegooid dat eigenlijk nog…”

Uitbreiding naar Londen

Na het succes in Zweden hebben de vier bedenkers de app ook uitgebreid naar Londen. In het Verenigd Koninkrijk wordt elk jaar voor 19 miljard aan eten weggegooid. Niet alleen een kostbaar probleem voor de bedrijven zelf, maar ook voor het milieu.

Het plan voor Karma is om de app na succes uit te breiden naar de rest van het Verenigd Koninkrijk en later naar nog meer landen. Dat zal hoogstwaarschijnlijk wel gebeuren. Sinds de lancering in Londen in februari dit jaar hebben zich al vierhonderd bedrijven aangemeld. Samen bespaarden die 33.000 euro door hun eten te verkopen in plaats van weg te gooien.

Voedselverspilling apps in Nederland

Baal je nu dat Karma nog niet in Nederland te downloaden is? De Deense app Too Good To Go is inmiddels op honderd locaties in Amsterdam en Utrecht neergestreken. Bij deze app bestel je overgebleven voedsel van restaurants, hotels en winkels met korting tot wel 70 procent. Je bestelt wel een zogenaamde Magic Box, wat je krijgt is een verrassing. Aan het einde van 2018 wil Too Good To Go in alle provincies zijn gelanceerd.

Woon je niet in Amsterdam of Utrecht? De app A Good Opportunity vertelt je alles over het bewaren van voedselresten en hoe je die weer kunt gebruiken. Je kunt er informatie vinden over meer dan vijfhonderd verschillende producten. Ook kan je zien hoeveel eten je nou moet kopen voor een bepaald aantal personen, zodat je nooit meer te veel koopt.

Als je naar het 8 uur journaal kijkt zou je het bijna niet geloven, maar er is ook veel goed nieuws te melden. Samen met The Issue houdt Froot je op de hoogte van alle mooie dingen die er gebeuren.

Reageer op artikel:
App gaat voedselverspilling tegen door korting op maaltijden
Sluiten