Froot.nl
Froot.nl Netflix & Zo 30 nov 2018

Interview: Diederik van Rooijen over The Possession of Hannah Grace

Horrorliefhebbers opgelet! Het zeer enge The Possession of Hannah Grace is nu te zien in de bioscopen. De film draait om het bezeten lijk van een jong meisje, dat ‘s nachts het personeel van een mortuarium terroriseert.

Tekst: Martijn Pijnenburg

Wij hebben de film gezien en waren onder de indruk. Het project is geregisseerd door Diederik van Rooijen, die je wellicht kent van de Nederlandse serie Penoza. We spraken hem over zijn eerste horror film.

Met The Possession of Hannah Grace doorbreek je enkele conventies, door het begin en einde om te draaien. Is dat bewust zo gedaan?

Het leek me voor deze film interessant om met horror te beginnen, daarna weer een beetje de slasher kant op te gaan en af te sluiten met een iets dat lijkt op een actiefilm. Je moet toch een beetje spelen met de clichés om er zo wat nieuws van te kunnen maken. In mijn ogen is horror een genre waar je lekker mee kunt experimenteren. Ik ben een grote fan van horrorfilms, maar had er eigenlijk nog nooit eentje zelf gemaakt. Mijn eerdere projecten waren voornamelijk op misdaad gebaseerde thrillers. Er hing wel altijd een bepaald sfeertje waardoor je vanaf het begin af aan al het gevoel had dat er iets mis was. Dat was voor de producers de reden om mij voor deze films te vragen.

Hoe was het om eindelijk een horrorfilm te mogen maken?

Het was een stuk moeilijker dan ik had gedacht! Ieder project is natuurlijk een nieuwe uitdaging, maar een dramafilm regisseren is over het algemeen een stuk makkelijker. Je hebt namelijk twee acteurs die op elkaar kunnen inspelen. Bij het maken van een horrorfilm ontbreekt die tegenspeler vaak. Men moet dan als het ware schrikken van iets dat er eigenlijk helemaal niet is. Dit zorgt ervoor dat ik de betreffende acteur er extra in moet ondersteunen, bijvoorbeeld door ze wat angst aan te jagen met een luidspreker. Dat soort dingen. Het was hierdoor een leerzame ervaring.

Hoe is de liefde voor dit genre ontstaan?

De liefde voor horror is ontstaan toen ik als kind stiekem mee gluurde met een of andere slechte haaienfilm die mijn ouders aan het kijken waren. Het was voornamelijk een smerige film, maar het maakte om een of andere reden toch veel indruk op me. Alhoewel ik zo’n beetje alles gekeken heb, ben ik niet zozeer een fan van slashers, maar vooral van de wat meer creepy films zoals The Shining.

2018’s meest iconische momenten verpakt in horror-filmposters

Je had ook zelf een soort pitchfilm gemaakt hoorden we?

Dat klopt! De opnames hiervan waren in een echt mortuarium, wat natuurlijk erg creepy was. Ook heel interessant, maar toch creepy. Ik weet nog dat ik toevallig een tafel aanraakte en een medewerker zei ‘pas op, dat is nog niet schoongemaakt’. Dat soort dingen maakten we mee. Er was zelfs ook een echt lichaam in het gebouw aanwezig, maar dat hebben we uiteraard niet voor de film gebruikt. We gingen respectvol met alles om. Ik begon mezelf trouwens wel af te vragen waarom er niet meer films zijn die zich in een mortuarium afspelen. Het is zeer enge setting, maar ik kan eigenlijk maar een paar titels noemen waarin dit voorkomt.

Kon hoofdrolspeelster Shay Mitchell zich makkelijk aanpassen aan het horror-genre?

Het was inderdaad nieuw voor haar, maar ze pakte het erg snel op. Ik had echt geluk met haar, ze had weinig ego en vertrouwde me al snel. Uiteraard heb ik haar wel veel moeten ondersteunen, omdat ze vooral drama gewend is.

Is Gijs Scholten van Aschat met zijn rolletje ‘de Nederlander omdat het moet’?

Nee, dit had eigenlijk een andere reden. We hadden de opnames er zo goed als opzitten, maar moesten alleen de beginscène nog schieten. Ikzelf zat echter al in Kroatië voor een ander project en de rest van de crew was nog in Los Angeles. We hadden nog een week de tijd, dus de vraag was: ‘Waar kunnen we die scene het beste opnemen?’. Uiteindelijk besloten we om het in Nederland te doen. En ik ben al jaren een groot fan van Gijs als acteur.

The Possession of Hannah Grace is vanaf nu in de bioscopen te zien. Check ook deze top 17 horror films en thrillers op Netflix.

Trailer: The Possession of Hannah Grace

THE POSSESSION OF HANNAH GRACE – Official Trailer (HD)

Death is only the beginning. THE POSSESSION OF HANNAH GRACE in theaters November 30. #PossessionMovie Subscribe to Sony Pictures: http://bit.ly/SonyPicsSubscribe Follow Us on Social: https://www.facebook.com/possessionmovie https://www.instagram.com/possessionmovie/ https://twitter.com/possessionmovie Synopsis: A shocking exorcism spirals out of control, claiming the life of a young woman.

Reageer op artikel:
Interview: Diederik van Rooijen over The Possession of Hannah Grace
Sluiten