11 avontuurlijke outdoor documentaires op Netflix

A. de Jong 30 apr 2018 Netflix & Zo

Natuurlijk ben je zelf het liefst in de bergen, maar een beetje inspiratie op een scherm kan geen kwaad. Netflix staat vol inspirerende outdoor documentaires. We hebben onze top 11 voor je op een rijtje gezet. Ben je voorlopig wel even zoet mee.

Under an Arctic Sky

Under an Arctic Sky is een oogstrelende documentaire van fotograaf en avonturier Chris Burkard. De documentaire gaat over zes dappere surfers, die naar de noordkust van IJsland reizen om golven te bedwingen in extreme omstandigheden. Chris Burkard legde dit samen met Sam Hammer en Heidar Logi op ongekende wijze vast met uiteraard de meest geavanceerde camera’s. Surfen onder het noorderlicht, fascinerende en afgelegen landschappe, interessante achtergrondinformatie en de grootste storm van de afgelopen 25 jaar. Deze 40 minuten durende documentaire had als het aan ons ligt gerust 2 uren mogen duren. Sinds begin dit jaar te zien op Netlfix.

Meru

Jimmy Chin, Conrad Anker en Renan Ozturk pogen de ‘Haaienvin’ in de Himalaya als eerste ter wereld te beklimmen.Het verhaal van Meru ontstijgt de klimsport doordat de focus ligt op de verbluffende passie en het doorzettingsvermogen van de drie vrienden. “Alles wat ik altijd heb willen doen is deze top en deze klim”, zegt Anker. Voor de leek is het moeilijk voor te stellen, maar niets is belangrijker voor hen dan het beklimmen van de Haaienvin. Zelfs angst voor de dood houdt de drie niet tegen bij het bestijgen van de gigantische richel van graniet.

National Parks Adventure

Hiken, biken, klimmen, kajakken, backpacken… Nergens kan het mooier dan in de Verenigde Staten. De verscheidenheid aan natuur en Nationale Parken is extreem. Iedereen die wel eens een roadtrip door Amerika heeft gemaakt, snapt dat. National Parks Adventure neemt je mee van de gebaande paden op avontuur door al deze indrukwekkende landschappen van Amerika. In de documentaire word je aan de hand genomen door bergbeklimmer Conrad Anker, fotograaf Max Lowe en kunstacademiestudent Rachel Rohl. Gezamenlijk fietsen, wandelen en klimmen ze zich een weg door Amerika’s meest ongerepte natuur. Sinds februari 2018 te zien op Netflix.

Valley Uprising

Yosemite Valley, een glaciale vallei in Yosemite National Park, is met zijn unieke rotsformaties en prachtige watervallen het Mekka voor klimmers. Al meer dan vijftig jaar komen bergbeklimmers hier samen. Valley Uprising brengt deze hele periode in beeld en laat zien hoe een rebelse tegencultuur is ontstaan. Eén van onze favoriete documentaires op Netflix in het algemeen.

Losing Sight of Shore

Losing Sight of Shore volgt de buitengewone reis van vier dappere vrouwen, bekend als het Coxless Crew. Deze dames roeiden over de Stille Oceaan van Amerika naar Australië om twee goede doelen te steunen. Terwijl ze tijdens hun negen maanden op zee 13000 km voeren, werden ze geconfronteerd met extreme mentale en lichamelijke uitdagingen die ze moesten overwinnen om de geschiedenis te kunnen ingaan. Dit is een verhaal van volharding, vriendschap en de kracht van de menselijke geest.

Surfwise

Deze biografie gaat over het bijzondere leven van Dorian ‘Doc’ Paskowitz. Deze arts leeft om te surfen en reist daarom met zijn vrouw en negen kinderen de wereld rond om de mooiste surfplekken te ontdekken. Dat klinkt als een droom, maar de realiteit is anders. Dorian ziet zichzelf als een de messias van het surfen en zijn wil is wet. Het resultaat is Surfwise, sinds kort te zien op Netflix. Prachtige stranden, familieproblemen, het nomadenbestaan van een surfer… Interessante outdoor documentaire.

Higher

De naam Jeremy Jones zal je misschien niet veel zeggen, maar deze snowboarder is een pionier in de wereld van het big mountain riding. In de documentaire Higher zien we hoe Jones is opgegroeid en zich ontwikkeld heeft tot de revolutionaire snowboarder die hij nu is. Van zijn jeugd in Cape Cod tot zijn extreme avonturen in Alaska en de Himalaya.

Colombia: Wild Magic

Schitterende landschappen, bijzondere fauna en flora die je bijna nergens anders tegenkomt. De biodiversiteit van Colombia is uniek en wordt in deze outdoor documentaire op prachtige wijze in beeld gebracht. Colombia: Wild Magic is een ode aan de natuurlijke pracht en praal die het fragiele ecosysteem van Colombia te bieden heeft. Deze docu gaat je verrassen.

The Barkley Marathons – The Race That Eats Its Young

Vijf extreme marathons door de wildernis van Tennessee die je moet voltooien in minder dan tweeënhalve dag zonder kaart of wegwijzers. Dat is The Barkley Marathons. Een race zo zwaar en moeilijk dat in 25 jaar maar tien mensen de finish wisten te halen. Deze documentaire volgt een handvol deelnemers die deze bijzondere uitdaging en de strijd met zichzelf aangaan.

Tales By Light

Natuurfotografie is een ware kunst en Tales By Light is een serie die het verhaal achter de foto’s laat zien. In zes afleveringen wordt een groep gerenommeerde fotografen op de voet gevolgd om te laten zien hoe ver zij gaan voor het perfecte plaatje. Iedere aflevering neemt je mee naar een ander gebied en laat ons zien hoe divers en mooi de wereld is. Weer eens wat anders dan de hitseries op Netflix.

Motivation 2: The Chris Cole Story

In 2015 werd hij door Thrasher Magazine verkozen tot Skateboarder of the Year en een jaar later vonden de lezers van Transworld Skateboarding hem de allerbeste. Chris Cole uit North Carolina groeide dankzij zijn doorzettingsvermogen uit tot één van de beste professionele skateboarders ooit. In de documentaire Motivation 2 keert hij terug naar zijn geboortestad om kinderen een kans te geven die hij zelf nooit heeft gehad.

Muziekdocumentaires op Netflix

Check ook onze top 7 muziekdocumentaires op Netlfix.

Reageer op artikel:
11 avontuurlijke outdoor documentaires op Netflix
Sluiten