Netflix & Zo 10 okt 2018 A. de Jong

Netflix-verslaafde belandt in afkick-kliniek

Netflix heeft de term bingen groot gemaakt: eindeloos je favoriete serie streamen, aflevering na aflevering. De term werd in vrijwel elke reclamecampagne van de streamingdienst gebruikt, tot een paar maanden terug.

Heftig verslaafd aan Netflix

Het bedrijf verzoekt zijn acteurs en regisseurs met klem om de term niet te hanteren tijdens interviews. Excessieve consumptie is nou niet bepaald een verstandig iets om te promoten, of we het nou over eetgedrag of kijkgedrag hebben. Daar lijkt het bedrijf ook (op tijd) achter te zijn gekomen.

Op tijd, want ook te veel streamen is niet goed voor je. Een abonnee uit India was zo verslaafd aan Netflix, dat hij gemiddeld zeven uur per dag series aan het kijken was. Sterker nog, hij belandde uiteindelijk in een kliniek met mentale problemen.

De eerste Netflix Original uit India scoort 100% op Rotten Tomatoes

De 26-jarige jongeman was naar eigen zeggen al zes maanden verslaafd aan de streamingdienst. Zijn verslaving leidde tot oververmoeidheid, pijnlijke ogen en verstoorde slaapcycli. Volgens Dr. Manoj Kumar Sharma, hoofd van de kliniek, zegt dat de patiënt zijn zorgen vergat door eindeloos te streamen, terwijl hij voor langere tijd werkloos was.

Eerste geval in de media

“Wanneer zijn familie druk op hem uitoefende omdat hij geld moest verdienen, of wanneer hij zag dat het goed ging met zijn vrienden, ging hij voor langere tijd de aangeboden shows kijken. Het was een manier om te ontsnappen. Zo kon hij zijn problemen vergeten, en het maakte hem ontzettend gelukkig.”

Dit is het eerste geval wat in de media komt, maar gezien het gigantische aantal Netflix-gebruikers kan dit bijna geen uitzondering zijn. 15 procent van alle download-traffic op het internet wordt door Netflix in beslag genomen. Een gemiddelde gebruiker besteedt volgens de dienst gemiddeld 50 minuten per dag aan streamen. Dr. Sharma adviseert om op te letten hoe en waarom je Netflix gebruikt. Daarbij is het belangrijk om technologie niet als een coping-mechanisme te gebruiken.

Het wordt interessant om te zien hoe Netflix hier stappen in gaat zetten. Google, Apple, Facebook en YouTube introduceerden dit jaar allemaal instellingen waarmee gebruikers bewuster met hun consumptiegedrag om konden springen. De streamingdienst blijft vooralsnog achter.

Reageer op artikel:
Netflix-verslaafde belandt in afkick-kliniek
Sluiten