A. de Jong
A. de Jong Netflix & Zo 24 jul 2018

Netflix zomertip: Barbecue, een documentaire over de wereldwijde traditie

Voor velen is de BBQ een bijna heilige traditie. Een ritueel waarbij het verzamelen van een groep mensen het hoogste doel is, gevolgd door het eten van vlees- en visgerechten. In de Australische documentaire Barbecue wordt de wereldwijde traditie op prachtige wijze in beeld gebracht. De docu is te zien op Netflix.

Documentaire Barbecue op Netflix

De documentaire van Matthew Salleh en Rose Tucker onderzoekt de verschillende tradities rond dezelfde bezigheid: buiten vlees bereiden. Het verhaal wordt verteld vanuit twaalf landen en tientallen provincies. Van Texas tot de Syrische grens, van Zuid-Afrika tot Spanje.

barbecue, netflix, documentaire

Wat de documentaire zo interessant maakt, is de psychologische benadering achter het fenomeen. In sommige culturen is barbecueën slechts vlees grillen, voor anderen is het een manier van leven. Matthew Salleh en Rose Tucker reisden persoonlijk langs de twaalf landen om zich daar uitgebreid te verdiepen in de lokale barbecue-cultuur. Watertandend ervaar je ontelbaar veel heerlijke shots van unieke technieken en tradities.

Van Shisanyama in Zuid-Afrika tot de Zweedse engangsgrill; Barbecue zit boordevol inspiratie. Van de Syrische grens tot de Australische wildernis; unieke mensen laten zien hoe je grillen to kunst verheft. “Barbecue is een symfonie van vlees en vuur, verteld tot in de details”, schrijft een recensent op Rotten Tomatoes. De documentaire is in première gegaan op het SXSW-filmfestival. Nu is het pareltje dus ook te streamen op Netflix.

Ook interessant op Netflix: Cooking on High, een serie over culinaire meesterwerken op basis van wiet. En ben je dan nog niet uitgekeken, check dan onze top 7 Netflix documentaires over voedselverspilling, bewust leven en het klimaat.

Central Texas Barbecue

Check hieronder een eerdere shortfilm van het duo Matthew Salleh en Rose Tucker, Central Texas Barbecue genaamd. Je kunt zeggen over de mensen uit deze Amerikaanse staat wat je wilt, maar barbecueën kunnen ze als geen ander.

Reageer op artikel:
Netflix zomertip: Barbecue, een documentaire over de wereldwijde traditie
Sluiten