A. de Jong
A. de Jong Netflix & Zo 28 mei 2018

5 inspirerende Netflix documentaires voor surfers en andere waterratten

Eerder las je al over de beste avontuurlijke documentaires op Netflix, waaronder het steengoede verhaal Valley Uprising. Ditmaal richten we ons op de oceaan en surfers. 5 inspirerende documentaires die de moeite waard zijn.

1. Given

Aamion en Daize Goodwin zijn legendarische surfers. Ze hebben een zoon van drie jaar en een dochtertje van drie maanden. Ze beginnen aan een surfavontuur waarbij ze over zes continenten trekken; vijftien landen en veertig steden. Samen met hun vriend Jess Bianchi besluiten ze er een film van te maken. Een prachtige kijk op de wereld door de ogen van een kind.

2. Bella Vita
Surfer, kunstenaar en milieuactivist Chris Del Moro reist door zijn vaderland Italië op zoek naar cultuur, traditie en golven. Klinkt misschien een beetje suf, maar het is een interessante documentaire over een positieve man met een inspirerende levensopvatting.

3. Surfwise

Deze biografie gaat over het bijzondere leven van Dorian ‘Doc’ Paskowitz. Deze arts leeft om te surfen en reist daarom met zijn vrouw en negen kinderen de wereld rond om de mooiste surfplekken te ontdekken. Dat klinkt als een droom, maar de realiteit is anders.

Dorian ziet zichzelf als een de messias van het surfen en zijn wil is wet. Het resultaat is de documentaire Surfwise, sinds kort te zien op Netflix. Prachtige stranden, familieproblemen, het nomadenbestaan van een surfer… Heerlijke documentaire.

4. Chasing Coral

In de voor een Oscar genomineerde docu Chasing Ice trok regisseur Jeff Orlowski met een natuurfotograaf naar de noordpool om met behulp van timelapsefotografie vast te leggen hoe snel het ijs daar smelt. In dit vervolg duikt hij de oceaan in om op dezelfde wijze te tonen hoe de koraalriffen verdwijnen als gevolg van klimaatopwarming.

Vrolijk word je er niet van, maar de film zit vol prachtige beelden en aanstekelijke natuurliefhebbers, en blijft relatief luchtig van toon. Bekroond met de publieksprijs op het Sundance-festival.

5. Soul Surfer

Soul Surfer is de enige film in dit rijtje, maar wel gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De film gaat over de jonge surfster Bethany Hamilton. Zij verliest haar arm tijdens een haaienaanval, maar geeft het surfen niet op en probeert weer surfkampioen te worden.

Verwacht geen art-house film, dit is gewoon een lekkere Amerikaanse melodramatische Hollywoodfilm in een high school-sausje. Lekker voor op een brakke zondag.

Netflix documentaires over kunst en designs

Ook interessant, voor als het eens wat minder weer is: deze top 5 Netflix documentaires over kunst en design.

Reageer op artikel:
5 inspirerende Netflix documentaires voor surfers en andere waterratten
Sluiten