A. de Jong
A. de Jong Netflix & Zo 10 dec 2018

Hoe het Friese dorpje Eastermar gewoon blijft na de jackpot van 54 miljoen

Vorig jaar werd het Friese dorpje Eastermar, de geboorteplaats van Doutzen Kroes, verrast met de grootste PostcodeKanjer uit de historie. Het dorpje met volgens Wikipedia 1.310 inwoners mocht 54 miljoen euro verdelen. Bijna iedereen profiteerde mee. Hoe gaat zo’n dorp met zoiets om? Blijven Friezen hier zelfs nuchter onder? Johanna Brinkman van Omrop Fryslân maakte een interessante documentaire, waarvoor ze onder anderen de nieuwbakken miljonairsfamilie De Haan volgde.

Miljonairs uit Eastermar

Bij veel mensen zouden de stoppen compleet doorslaan als van het een op andere moment miljonair worden. Maar van Friezen weten we dat ze wat nuchterder zijn. Het halve dorp was in één klap miljonair, maar het leven is er niet zo veel veranderd, op een enkele Ferrari op de oprit en een paar nieuwe keukens na. Johanna Brinkman volgde vooral Johan de Haan intensief. Zijn ouders wonnen de grootste prijs, zelf is hij nu ook miljonair. “Wat me het meest verraste is dat er geen transformatie plaatsvond. Hij is nog precies dezelfde persoon als toen ik hem ontmoette”, zei ze aan tafel van aan tafel bij Fryslân Hjoed.

REPO: “Ik was al gelukkig, maar ik ben wel heel blij met mijn Ferrari”

Een jaar geleden was Eastermar een gewoon dorp met gewone mensen, met gewone modale inkomens. Dat veranderde allemaal op 1 januari, toen de grootste Postcodekanjer ooit viel. Bijna 54 miljoen euro werd er verdeeld over de inwoners van het dorp. De familie van Johan de Haan was één van de grote winnaars: “Het is nog steeds onwerkelijk.”

“Het hele dorp heeft 54 miljoen euro gekregen. Wat doe je daarmee? Ik had verwacht dat er heel wat te zien was, maar het is vrij normaal gebleven. Je koopt misschien een nieuwe keuken of badkamer, maar dat zie je vanaf de buitenkant niet. Het is vrij normaal gebleven”, vervolgt ze. Dat maakt de documentaire er zeker niet minder interessant om. De nuchtere manier van het omgaan met miljoenen is interessant, maar het gaat natuurlijk ook om de persoonlijke verhalen. En alles wat erbij komt kijken, in positieve en negatieve zin.

“Ik ben er heel blij mee, die Ferrari is een droom die is uitgekomen”, zegt Johan de Haan. “Maar met de grote geldprijs komt ook veel stress, vooral bij mijn moeder. Een halfjaar geleden was het heel hectisch, met de verhuizing. En allemaal mensen die wat van je willen. Geld lenen. Noem maar op. En er wordt natuurlijk gepraat in een dorp. Mensen kijken anders naar mij.”

Documentaire op NPO 2 en Omrop Fryslân

De Fryslân DOK-documentaire over de miljonairs in Eastermar wordt uitgezonden op zaterdag 15 december op NPO2 en zondag 16 december op Omrop Fryslân Televisie.

Reageer op artikel:
Hoe het Friese dorpje Eastermar gewoon blijft na de jackpot van 54 miljoen
Sluiten