Tessa Ham
Tessa Ham Netflix & Zo 12 jul 2018

Netflix maakt serie van Nederlands jeugdboek ‘De brief voor de koning’

Wie heeft De brief voor de koning vroeger als kind niet gelezen? Het boek kan met recht een klassieker worden genoemd bij de jeugdromans. Netflix ziet nu ook in waarom het boek van Tonke Dragt al tientallen jaren een van de meest geliefde jeugdboeken is. De streamingdienst gaat er een Engelstalige serie van maken.

De avonturen van de 16-jarige Tuiri die ridder wil worden, zullen door Netflix in een spectaculair en Engelstalig jasje worden gestoken. De serie gebaseerd op het Nederlandse drama zal door meer dan 125 miljoen abonnees in 190 landen bekeken kunnen worden.

Van boek naar film naar serie

De brief voor de koning werd in 1962 uitgebracht en wordt al 55 jaar gedrukt. Het boek is bovendien in 25 landen vertaald. In 2008 is De brief voor de koning al in het Nederlands verfilmd. “Dat kan alleen als het verhaal de lezers ontroert en meesleept”, zegt Manja Heeze van uitgever Leopold die de rechten van het boek bezit.

de brief voor de koning, netflix, serie, verfilmd, jeugdroman, jeugdboek, boek

De brief voor de koning op Netflix

Dat is ook precies de reden dat Netflix heeft besloten een serie te produceren die gebaseerd is op het boek. “Het is een verhaal dat internationaal tot de verbeelding spreekt. Het boek is fantasierijk en spannend. Ik ben ervan overtuigd dat de serie wereldwijd onze kijkers zal aanspreken”, beargumenteerd Brian Pearson van Netflix zijn keuze om het boek naar een serie te vertalen.

De jeugdroman is het eerste Nederlandse boek dat door Netflix wordt verfilmd. Maar De brief voor de koning is niet het enige Nederlandse drama dat te streamen is via de dienst. De streamingdienst ziet steeds meer potentie in Nederlandse producties.

Andere Nederlandse producties

De film Bankier van het Verzet is binnenkort op de streamingdienst te zien. In de loop van 2019 komt er daarnaast nog een serie die zich in het studentencircuit van Amsterdam afspeelt. En dan verschijnt de misdaadserie Undercover binnenkort ook nog op Netflix. Door de ondertiteling kunnen mensen in andere landen de producties ook kijken. “We hebben goede ervaringen opgedaan met series als Dark uit Duitsland en The Rain uit Denemarken”, zegt Brian Pearson van Netflix.

De opnamen voor De brief van de koning beginnen in het najaar van 2018 in Nieuw-Zeeland. De serie wordt naast Nieuw-Zeeland ook opgenomen in Praag. Check ook de eerste Indiase Netflix Original Sacred Games, die een score van 100% heeft op Rotten Tomatoes.

Reageer op artikel:
Netflix maakt serie van Nederlands jeugdboek ‘De brief voor de koning’
Sluiten