60 jaar Studio Sport: kijk de eerste aflevering van Sport in Beeld

Het is vandaag exact 60 jaar geleden dat de eerste uitzending van Sport in Beeld werd uitgezonden, de voorloper van Studio Sport. Bekijk hier de eerste beelden.

Eerste aflevering Sport in Beeld

In de eerste aflevering werden de sporten voetbal, tafeltennis, roeien en hockey uitgezonden. Sport in Beeld, dat later zou uitgroeien tot Studio Sport, werd gepresenteerd door onder anderen Jan Cottaar (hij presenteerde de eerste aflevering) en Bob Spaak. Het begon als een samenwerkingsprogramma van de AVRO, KRO, NCRV, VARA en VPRO. Bekijk hieronder de eerste uitzending, het commentaar moet je er zelf bij verzinnen. Daaronder zie je de aflevering die door de NOS werd uitgezonden tijdens het 50-jarige bestaan. Hierin is het heerlijke commentaar en dito muziek wel te horen.

NOS Sport in Beeld

NOS Sport in Beeld bewerkt

50 jaar studio sport in beeld deel 1

50 jaar studio sport in beeld deel 1

In 1966 wijzigde de naam in NTS Sport en sinds 1969 heet het programma Studio Sport. In 2005 kreeg het programma de toevoeging NOS voor de naam. De naam Studio Sport werd bedacht door honkbalverslaggever Ed van Opzeeland. Tegenwoordig zijn er varianten als Studio Voetbal en Studio Sportzomer.

De tune van Studio Sport

Studio Sport heeft al jaren misschien wel de meest herkenbare tune van de Nederlandse televisie. Deze muziek is gecomponeerd door niemand minder dan Tony Eyk. “Het nummer was de vierde keuze”, verklaarde Tony Eyk jaren later in dit interview. Hieronder wordt de tune gespeeld door het Metropole orkest.

Studio Sport tune Metropole Orkest

Metropole Orkest olv Maurice Luttikhuis speelt de beroemde tune van Studio Sport (gecomponeerd door Tonny Eyk) en uitgevoerd tijdens de opening van de nieuwe Haagse Sportcampus 1-7-2017 Productie Live in Europe BV +31610415915

Bekijk ook Cruijff & Co, de geniale tv-serie van Johan Cruijff in 1984. Het concept van het programma was even simpel als geniaal. Iedere aflevering zaten er voetballertjes van een regionale jeugdselectie op een bank, die vragen mochten stellen aan Johan Cruijf, op dat moment nog de grote voetballer.

Reageer op artikel:
60 jaar Studio Sport: kijk de eerste aflevering van Sport in Beeld
Sluiten