A. de Jong
A. de Jong Netflix & Zo 19 feb 2019

5 redenen om de serie Russian Doll op Netflix te kijken

Je hebt onlangs vast wel iemand in je omgeving over Russian Doll horen praten. Als je die naam hoort, heb je niet direct de associatie met een ijzersterke serie op Netflix die zich afspeelt in New York. Maar dat is het dus wel, vinden wij en heel veel anderen met ons. 5 redenen om deze unieke Netflix-serie te kijken.

5 redenen om Russian Doll op Netflix te kijken

Russian Doll is een serie die doet denken aan de film Groundhog Day. Net als in die film, met Bill Murray in de hoofdrol, beleeft het hoofdpersonage dezelfde dag constant opnieuw. In Russian Doll heet het hoofdpersonage Nadia, gespeeld én bedacht door Natasha Lyonne, die je misschien kent als Nichols uit Orange Is the New Black. Nadia is een in New York woonachtige vrouw met een wild leven (veel seks, drank en sigaretten), die in een tijdlus terecht komt. Ze beleeft constant de dag waarop haar 36e verjaardag wordt gevierd opnieuw en op het einde van de dag gaat ze dood, altijd weer op een andere manier. Wat volgt is een zoektocht naar hoe, wat en waarom. 5 redenen om deze Netflix-serie te kijken, zonder noemenswaardige spoilers. Maar voor de zekerheid waarschuwen we je toch.

Russian Doll: Season 1 | Official Trailer [HD] | Netflix

Did you get the news? We’re about to die. Russian Doll from Amy Poehler, Natasha Lyonne, and Leslye Headland arrives February 1st.

1. Natasha Lyonne

De serie is alleen al het kijken waard vanwege het acteerwerk van de hoofdrolspeelster. Zelf kampte Natasha Lyonne ooit met verslavingsproblemen, de serie is dan ook deels autobiografisch. Dat ze het hoofdpersonage goed begrijpt, is volledig terug te zien in haar manier van acteren, dat nauwelijks nog acteren is te noemen. Kleine gebaren, bewegingen in haar gezicht, je vergeet regelmatig dat het fictie is. Daarnaast is het mooi om een atypische vrouw een serie te zien dragen, zonder de clichés en issues waar je al zo vaak mee bent doodgegooid.

2. Origineel plot

Russian Doll mag dan doen denken aan Groundhog Day, het plot van de serie is origineel, interessant en onvoorspelbaar. Het verhaal heeft meerdere lagen en de makers van de serie zorgen er voor dat de kijker constant met vragen in het hoofd zit en door wil naar de volgende episode.

3. Acht korte afleveringen van 25 minuten

Aan sommige series lijkt geen einde te komen, maar dat is bij Russian Doll niet het geval. In totaal zijn het acht afleveringen van 25 minuten. Kijkt heerlijk weg en je bent er zo doorheen, wat niet betekent dat de serie geen diepgang heeft. Na Bodyguard is Russian Doll wéér een bewijs dat een goede serie niet per se lang hoeft te duren.

4. 100 % score op Rotten Tomatoes

De serie kreeg een tijd lang een 100 % score op Rotten Tomatoes en dat is uitzonderlijk. Inmiddels staat die score op 98 %, nog steeds ongekend hoog. “Russian Doll is pure ‘binge-watching magic’, een serie die niet alleen vakkundig is ontworpen om kijkers te doen snakken naar de volgende aflevering, maar net zoveel investeert in de integriteit van verhaal en karakter”, schrijft een recensent op Rotten Tomatoes. Prima samengevat.

5. Vooruitstrevend karakter vanuit vrouwelijk oogpunt

Russian Doll is geproduceerd door Natasha Lyonne (tevens hoofdrolspeelster), Leslye Headland en Amy Poehler. Dat geeft de serie een vooruitstrevend karakter vanuit vrouwelijk oogpunt. En daar is behoefte aan op Netflix. Geen clichés, wel donkere humor.

Check ook deze 5 redenen om de Netflix-serie Sex Education te kijken.

Reageer op artikel:
5 redenen om de serie Russian Doll op Netflix te kijken
Sluiten