28 van de beste documentaires die op Netflix staan

A. de Jong 14 aug 2018 Netflix & Zo

Als je een abonnement bij Netflix hebt lopen, dan weet je precies wat wij bedoelen als we zeggen dat Netflix soms best onoverzichtelijk kan zijn. Je kent het vast wel. Op een avondje waar je niets anders hebt gepland dan rustig een filmpje te kijken, krijg je precies nul films of documentaires te zien die jouw interesse wekken. Voordat je het weet, is je avond al bijna voorbij voor je uiteindelijk de juiste film, serie of documentaire hebt gevonden.

Met dit in gedachten, hebben wij voor jou Netflix omgespit om de parels uit de massa te vissen. Zo hebben we eerder al een aantal tophorrorfilms op een rijtje gezet. Maar vandaag focussen we ons op de documentaires. Zorg dat je deze 15 prachtige documentaires hebt gezien. Ze zijn het meer dan waard en voordat je het weet hebben we een nieuwe lijst met parels voor je klaar liggen.

Deze lijst is voor het laatst geüpdatet op 12 juni 2018.

1.Wild Wild Country (Netflix Original)

Tijdens Icarus zat je 121 minuten met je mond open van verbazing, bij Wild Wild Country doe je dat zes afleveringen lang. Deze documentaire gaat over de Bachwan-beweging, rond Bhagwan Sri Rajneesh (Osho), die zich baseerde op een veelheid aan spirituele en godsdienstige bronnen en invloeden.

beste, documentaires, netflix, 2018, wild wild country

De beweging zette zich af tegen de bestaande religieuze, maatschappelijke en politieke orde. Sommigen noemden het een sekte. Feit is dat de beweging nogal zijn doel voorbij schoot en wel heel rare acties begon te ondernemen. Wild Wild Country vertelt dit verhaal in zes delen aan de hand van echte leden en vooraanstaande figuren uit de Bachwan-beweging. Waaronder artsen, advocaten en andere hooggeleerden, maar ook veel gekkies. Sheela (Ma Anand Sheela), onthoud die naam. Bizar dat dit verhaal nu pas zo uitgebreid wordt verteld. Eén van de beste documentaires die we in deze eeuw hebben gezien.

2. Icarus

Twee opties. 1: je hebt Icarus al gezien en vertelt iedereen dat ze deze geniale documentaire op Netflix ook moeten zien. 2: je hebt Icarus nog niet gezien en krijgt van iedereen te horen dat je die echt eens moet zien. En terecht, want de documentaire is geniaal. 121 minuten lang zit je met je mond open van verbazing.

beste, documentaires, netflix, 2018, icarus

De Amerikaanse amateurwielrenner Bryan Fogel wil voor een documentaire testen wat doping nou echt doet met het lichaam en prestaties en hoe makkelijk je tests kunt manipuleren. Via via belandt hij bij Dr. Grigory Rodchenkov, een wetenschapper en klokkenluider. Vanaf dat moment neemt de documentaire een wending en raakt Bryan Fogel betrokken bij een extreem groot dopingschandaal. Grigory Rodchenkov is een geniale gek, die zo uit een serie als Fargo zou kunnen komen. Maar alles is echt. Verder verklappen we niets. Absolute must-see!

3. Iris

Ze is flamboyant, eigenwijs, 93 jaar oud en heeft nog steeds een grote invloed op de modewereld. Nog steeds kiest ze jurken uit, handelt ze met kopers en adviseert ze modellen. Iris is een hartverwarmende en inspirerende documentaire.

beste, documentaires, netflix, 2018, iris

4. Mercury 13 (Netflix Original)

In 1961 werd na strenge tests een kleine groep geschoolde vrouwelijke piloten gevraagd een stap opzij te zetten. Alleen mannen werden geselecteerd voor een ruimtevlucht. De documentaire Mercury 13 geeft de dertien onbezongen heldinnen eindelijk de verdiende credits voor hun bijdrage aan de ruimtevaart.

beste, documentaires, netflix, 2018, mercury 13

5. How The Beatles Changed The World

The Beatles is de meest invloedrijke popband ooit. Niet alleen op muzikaal vlak, maar ook op sociaal en cultureel gebied. De documentaire How The Beatles Changed The World laat zien wat de impact van de Britse band was en nog steeds is. Niet de eerste sterke muziekdocumentaire op Netflix. Bekijk hier onze top 7 documentaires over muziek.

beste, documentaires, netflix, 2018, how the beatles changed the world

6. Take Your Pills (Netflix Orginal)

In een competitieve wereld biedt een middel als Adderall studenten, atleten, programmeurs en anderen een manier om beter en sneller te presteren. Maar tegen welke prijs? En helpt het wel echt. Interessante Netflix Original voor iedereen met een interesse voor dubieuze middelen die tussen drugs en medicijn in liggen.

beste, documentaires, netflix, 2018, take your pills

7. Dirty Money (Netflix Original)

Van wurgleningen tot auto’s waarmee is gesjoemeld vanwege uitstoottests: deze zesdelige documentaireserie onderzoekt schaamteloze voorbeelden van hebzucht en corruptie in bedrijven. Als je nog vertrouwen had in de wereld, dan is dat na de documentaire Dirty Money te hebben gekeken voorgoed verdwenen.

beste, documentaires, netflix, 2018, dirty money

8. AlphaGo

Voor iedereen met interesse in kunstmatige intelligentie (AI) en verrassende documentaires: AlphaGo is jouw ding. Go is een ingewikkeld bordspel, voor de documentaire AlphaGo vormt het de achtergrond voor het gevecht tussen kunstmatige intelligentie en de mens. Kijken!

beste, documentaires, netflix, 2018, alphago

9. Best of Enemies

Niet de bekendste uit dit rijtje, wel een van de meest interessante. Politici verdienen hun geld deels met geschreeuw naar elkaar en andere rare capriolen die we in de volksmond scharen onder een debat. Best of Enemies gaat tussen het meest intellectuele conflict ooit, die tussen William F. Buckley Jr. en Gore Vidal. In 1968 gingen de twee intellectuelen met elkaar in debat op televisie, de rest is geschiedenis. We snappen dat deze documentaire niet bovenaan je lijstje staat, maar daar denk je naar het kijken wel anders over.

beste, documentaires, netflix, 2018, best of enemies

10. Chef’s Table seizoen 4 (Netflix Original

Vergeet 24 Kitchen. Vergeet Jamie Oliver. Vergeet de beste chefkok die je kent. Chef’s Table is een vierdelige documentaire over ‘s werelds meest unieke, bizarre en lekkere gerechten. Vooral om te zien hoe de grootmeesters uit de culinaire wereld tot hun gerechten komen (soms ook gewoon per toeval), is indrukwekkend. Seizoen 4 staat sinds 2018 online.

beste, documentaires, netflix, 2018, chefs table

11. Before the Flood

Leonardo DiCaprio reist de wereld over om onderzoek te doen naar de gevolgen van de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde en maatregelen om het tij te keren. Hij praat in Before The Flood onder meer met Elon Musk en Barack Obama. Als je van documentaires over het klimaat houdt, moet je deze zeker zien.

beste, documentaires, netflix, 2018, before the flood

12. Operation Odessa

Operation Odessa lijkt op een sterke maffiafilm, maar is gewoon echt gebeurd. Interessante documentaire over een gangster uit Rusland, spion uit Cuba en onderwereldfiguur uit Miami. Samen komen zij tot het opmerkelijke plan om een sovjetonderzeeër als smokkelvaartuitg te verkopen aan een drugskartel.

beste, documentaires, netflix, 2018, operation odessa

Het begint allemaal als de Rus ‘Tarzan’ zich vestigt in Miami en daar in contact komt met de in Miami wonende gladde boy Juan Almeida. De Cubaanse spion Tony maakt het filmische trio uiteindelijk compleet. Ze schromen vervolgens niet om op het beruchte Cali-kartel af te stappen. Dit is een van de beste documentaires die je in 2018 gaat zien.

13. First Team: Juventus

Volg de gerenommeerde voetbalclub Juventus op en naast het veld, op weg naar hun zevende Italiaanse titel op rij en glorie in de Champions League. First Team: Juventus is een geweldig kijkje achter de schermen van een mondiale voetbalclub anno 2018. Je haat de club of je houdt ervan, maar deze Netflix Original is voor iedere voetballiefhebber.

beste, documentaires, netflix, 2018, first team juventus

14. Twinsters (2015) – 7,6

Samantha & Anaïs leren elkaar per toeval kennen via social media en lijken ontzettend veel op elkaar. Ondanks dat ze beiden op een ander continent wonen, geloven ze dat ze een tweeling zijn. Ze zijn op precies dezelfde dag geboren en komen allebei uit Zuid-Korea. De documentaire volgt hun ontdekkingstocht.

15. Blackfish (2013) – 8,1

De orka Tilikum heeft voor drie doden gezorgd, waaronder een orkatrainster. Deze documentaire laat de consequenties zien van het gevangen houden van orka’s, voor zowel de mensen als de orka’s zelf.

16. Amanda Knox (2016) – 7,0

De Amerikaanse uitwisselingsstudente Amanda Knox verblijft in Italië, waar zij wordt verdacht van de moord op een andere studente. In deze documentaire vertelt de veelbesproken Amanda haar kant van het verhaal.

17. Alive Inside (2014) – 8,2

Maatschappelijk werker Dan Cohen, oprichter van Music & Memory, laat zien wat muziek kan doen met mensen die lijden aan geheugenverlies. De documentaire brengt in beeld wat muziek voor effecten teweegbrengt. Een ontroerende documentaire!

18. Cowspiracy (2014) – 8,4

Volg de reis van een milieu-activist die op zoek gaat naar de waarheid achter een aantal klimaatvraagstukken.

19. The 13th (2016) – 8,2

Deze documentaire bespreekt het hoge percentage Afro-Amerikaanse mensen dat in de Amerikaanse gevangenis zit en legt daarmee een link met slavernij.

20. Hoop Dreams (1994) – 8,3

Hoop Dreams volgt het verhaal van twee Afro-Amerikaanse jongens uit Chicago die graag basketbalspeler willen worden. Daarbij ondervinden ze verscheidene problemen. De documentaire is al relatief oud, maar wordt nog steeds ontzettend goed beoordeeld.

21. The September Issue (2009) – 7,0

Het septembernummer van Vogue uit 2007 woog bijna 3 kilo en was toen de grootste uitvoering van een tijdschrift ooit. De documentaire volgt eindredacteur Anna Wintour en haar team bij het maken van het tijdschrift.

22. Going Clear: Scientology and the Prison of Belief (2015) – 8,1

Deze documentaire geeft je een kijkje in de bizarre wereld van de mysterieuze ‘religie’ Scientology.

23. DMT: The Spirit Molecule (2010) – 7,3

DMT is een zeer krachtige psychedelische drug en toch maken mensen en dieren het automatisch in hun eigen lichaam aan. Deze documentaire verkent de historie van dit interessante stofje. De presentatie ligt in handen van comedian en televisiepresentator Joe Rogan.

24. Being Elmo: A Puppeteer’s Journey (2011) – 7,7

Deze documentaire wordt verteld door Whoopi Goldberg en volgt de carrière van poppenspeler Kevin Clash, de man met de zachte stem achter het harige rode monster Elmo uit Sesam(e )straat.

25. The Square (2008) – 8,1

Deze documentaire – bekroond met 3 Emmy’s en in 2014 genomineerd voor de Oscar voor Beste documentaire – gaat over de Egyptische revolutie en neemt de kijker mee in het emotionele drama van jongeren in de straten van Caïro die hun vrijheid opeisten om een gewetensvolle samenleving te creëren.

26. The Blue Planet (2001) – 9,0

David Attenborough vertelt over de diepgaande verkenning van de onderzeewereld, van het bekende naar het onbekende. Alle geheimen van de zee worden onthuld.

27. Virunga (2014) – 8,3

In de bosrijke diepten van Oost-Congo ligt het nationaal park Virunga, een van de meest biodiverse plaatsen ter wereld en de thuisbasis van de laatste berggorilla’s. Hier riskeert een omstreden team van parkrangers, dat bestaat uit onder andere een Belgische prins en een ex-kindsoldaat, hun leven om dit UNESCO-werelderfgoed te beschermen tegen gewapende rebellen, stropers, en een bedrijf dat de rijke natuurlijke hulpbronnen van Congo probeert te ontfutselen.

28. Growing Up Wild (2016) – 7,6

Volg het leven van vijf verschillende jonge wilde dieren die samen met hun familie moeten overleven in de natuur. Het is een Disneyproductie, dus de film is ook leuk en interessant voor de jonge kijkers onder ons.

Kijk je liever horrorfilms dan documentaires op Netflix?

Daar hebben we ook een mooi lijstje van samengesteld. Je checkt ze hier!

Reageer op artikel:
28 van de beste documentaires die op Netflix staan
Sluiten