A. de Jong
A. de Jong Netflix & Zo 18 feb 2019

36 van de beste documentaires die op Netflix staan

Als je een abonnement bij Netflix hebt lopen, dan weet je precies wat wij bedoelen als we zeggen dat Netflix soms best onoverzichtelijk kan zijn. Je kent het vast wel. Op een avondje waar je niets anders hebt gepland dan rustig een filmpje te kijken, krijg je precies nul films of documentaires te zien die jouw interesse wekken. Voordat je het weet, is je avond al bijna voorbij voor je uiteindelijk de juiste film, serie of documentaire hebt gevonden.

Met dit in gedachten, hebben wij voor jou Netflix omgespit om de parels uit de massa te vissen. Zo hebben we eerder al een aantal tophorrorfilms op een rijtje gezet. Maar vandaag focussen we ons op de documentaires. Zorg dat je deze 35 prachtige documentaires hebt gezien. Ze zijn het meer dan waard en voordat je het weet hebben we een nieuwe lijst met parels voor je klaar liggen.

Deze lijst is voor het laatst geüpdatet op 18 februari 2019.

1. Wild Wild Country (Netflix Original)

Tijdens Icarus zat je 121 minuten met je mond open van verbazing, bij Wild Wild Country doe je dat zes afleveringen lang. Deze documentaire gaat over de Bachwan-beweging, rond Bhagwan Sri Rajneesh (Osho), die zich baseerde op een veelheid aan spirituele en godsdienstige bronnen en invloeden.

beste, documentaires, netflix, 2018, wild wild country

De beweging zette zich af tegen de bestaande religieuze, maatschappelijke en politieke orde. Sommigen noemden het een sekte. Feit is dat de beweging nogal zijn doel voorbij schoot en wel heel rare acties begon te ondernemen. Wild Wild Country vertelt dit verhaal in zes delen aan de hand van echte leden en vooraanstaande figuren uit de Bachwan-beweging. Waaronder artsen, advocaten en andere hooggeleerden, maar ook veel gekkies. Sheela (Ma Anand Sheela), onthoud die naam. Bizar dat dit verhaal nu pas zo uitgebreid wordt verteld. Eén van de beste documentaires die we in deze eeuw hebben gezien.

2. Quincy

We hadden natuurlijk wel eens gehoord van Quincy Jones. Maar als we een nummer van hem moesten noemen, zouden we het eigenlijk niet weten. En over de nummers, albums, films en andere projecten die hij geproduceerd en geschreven heeft, zouden we je vooraf ook weinig kunnen vertellen. En dat maakt de documentaire juist zo bijzonder. Van Frank Sinatra tot Thriller van Michael Jackson; deze gast is invloedrijker dan The Beatles. Netflix vertelt de rest. Check ook onze review over Quincy.

beste documentaires netflix, quincy

3. Icarus

Twee opties. 1: je hebt Icarus al gezien en vertelt iedereen dat ze deze geniale documentaire op Netflix ook moeten zien. 2: je hebt Icarus nog niet gezien en krijgt van iedereen te horen dat je die echt eens moet zien. En terecht, want de documentaire is geniaal. 121 minuten lang zit je met je mond open van verbazing.

beste, documentaires, netflix, 2018, icarus

De Amerikaanse amateurwielrenner Bryan Fogel wil voor een documentaire testen wat doping nou echt doet met het lichaam en prestaties en hoe makkelijk je tests kunt manipuleren. Via via belandt hij bij Dr. Grigory Rodchenkov, een wetenschapper en klokkenluider. Vanaf dat moment neemt de documentaire een wending en raakt Bryan Fogel betrokken bij een extreem groot dopingschandaal. Grigory Rodchenkov is een geniale gek, die zo uit een serie als Fargo zou kunnen komen. Maar alles is echt. Verder verklappen we niets. Absolute must-see!

4. FYRE: The Greatest Party That Never Happened

Het moest het vetste festival ooit worden. Doelgroep: rijke mensen en mooie influencers. Maar het ‘luxe’ Fyre Festival liep uit op een flop en het hoongelach was groot. Netflix komt met een documentaire, FYRE: The Greatest Party That Never Happened genaamd. Bekijk hier de eerste trailer.

Fyre Festival, Trailer, netflix documentaire

5. Iris

Ze is flamboyant, eigenwijs, 93 jaar oud en heeft nog steeds een grote invloed op de modewereld. Nog steeds kiest ze jurken uit, handelt ze met kopers en adviseert ze modellen. Iris is een hartverwarmende en inspirerende documentaire.

beste, documentaires, netflix, 2018, iris

6. Mercury 13 (Netflix Original)

In 1961 werd na strenge tests een kleine groep geschoolde vrouwelijke piloten gevraagd een stap opzij te zetten. Alleen mannen werden geselecteerd voor een ruimtevlucht. De documentaire Mercury 13 geeft de dertien onbezongen heldinnen eindelijk de verdiende credits voor hun bijdrage aan de ruimtevaart.

beste, documentaires, netflix, 2018, mercury 13

7. How The Beatles Changed The World

The Beatles is de meest invloedrijke popband ooit. Niet alleen op muzikaal vlak, maar ook op sociaal en cultureel gebied. De documentaire How The Beatles Changed The World laat zien wat de impact van de Britse band was en nog steeds is. Niet de eerste sterke muziekdocumentaire op Netflix. Bekijk hier onze top 7 documentaires over muziek.

beste, documentaires, netflix, 2018, how the beatles changed the world

8. Take Your Pills (Netflix Orginal)

In een competitieve wereld biedt een middel als Adderall studenten, atleten, programmeurs en anderen een manier om beter en sneller te presteren. Maar tegen welke prijs? En helpt het wel echt. Interessante Netflix Original voor iedereen met een interesse voor dubieuze middelen die tussen drugs en medicijn in liggen.

beste, documentaires, netflix, 2018, take your pills

9. Dirty Money (Netflix Original)

Van wurgleningen tot auto’s waarmee is gesjoemeld vanwege uitstoottests: deze zesdelige documentaireserie onderzoekt schaamteloze voorbeelden van hebzucht en corruptie in bedrijven. Als je nog vertrouwen had in de wereld, dan is dat na de documentaire Dirty Money te hebben gekeken voorgoed verdwenen.

beste, documentaires, netflix, 2018, dirty money

10. AlphaGo

Voor iedereen met interesse in kunstmatige intelligentie (AI) en verrassende documentaires: AlphaGo is jouw ding. Go is een ingewikkeld bordspel, voor de documentaire AlphaGo vormt het de achtergrond voor het gevecht tussen kunstmatige intelligentie en de mens. Kijken!

beste, documentaires, netflix, 2018, alphago

11. Best of Enemies

Niet de bekendste uit dit rijtje, wel een van de meest interessante. Politici verdienen hun geld deels met geschreeuw naar elkaar en andere rare capriolen die we in de volksmond scharen onder een debat. Best of Enemies gaat tussen het meest intellectuele conflict ooit, die tussen William F. Buckley Jr. en Gore Vidal. In 1968 gingen de twee intellectuelen met elkaar in debat op televisie, de rest is geschiedenis. We snappen dat deze documentaire niet bovenaan je lijstje staat, maar daar denk je naar het kijken wel anders over.

beste, documentaires, netflix, 2018, best of enemies

12. Feminists: What were they thinking?

De nieuwe Netflix Original Feminists: What were they thinking? komt qua titel bijna verwijtend over, naar niets is minder waar. De documentaire werpt een blik op de vrouwenbeweging van de jaren 70 op basis van de collectie feministische portretten van fotografe Cynthia MacAdams. Veertig jaar later bekijken we de cultuur van toen en nu. De geëvolueerde interpretaties van de vrouwen op de maatschappij zijn leerzaam. Hun verhalen uit het verleden maakten in ieder geval de weg vrij voor onze toekomst. Dit is een must-see voor iedereen, want er valt wereldwijd nog veel te winnen. Vanaf 12 oktober te zien op Netflix.

beste netflix documentaires, Feminists, What were they thinking

13. Chef’s Table seizoen 4 (Netflix Original

Vergeet 24 Kitchen. Vergeet Jamie Oliver. Vergeet de beste chefkok die je kent. Chef’s Table is een vierdelige documentaire over ‘s werelds meest unieke, bizarre en lekkere gerechten. Vooral om te zien hoe de grootmeesters uit de culinaire wereld tot hun gerechten komen (soms ook gewoon per toeval), is indrukwekkend. Seizoen 4 staat sinds 2018 online.

beste, documentaires, netflix, 2018, chefs table

14. Before the Flood

Leonardo DiCaprio reist de wereld over om onderzoek te doen naar de gevolgen van de door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde en maatregelen om het tij te keren. Hij praat in Before The Flood onder meer met Elon Musk en Barack Obama. Als je van documentaires over het klimaat houdt, moet je deze zeker zien.

beste, documentaires, netflix, 2018, before the flood

15. Operation Odessa

Operation Odessa lijkt op een sterke maffiafilm, maar is gewoon echt gebeurd. Interessante documentaire over een gangster uit Rusland, spion uit Cuba en onderwereldfiguur uit Miami. Samen komen zij tot het opmerkelijke plan om een sovjetonderzeeër als smokkelvaartuitg te verkopen aan een drugskartel.

beste, documentaires, netflix, 2018, operation odessa

Het begint allemaal als de Rus ‘Tarzan’ zich vestigt in Miami en daar in contact komt met de in Miami wonende gladde boy Juan Almeida. De Cubaanse spion Tony maakt het filmische trio uiteindelijk compleet. Ze schromen vervolgens niet om op het beruchte Cali-kartel af te stappen. Dit is een van de beste documentaires die je in 2018 gaat zien.

16. What Happened, Miss Simone?

Nina Simone was een geniale zangeres. Maar ze was ook hartstikke gek. Althans, dat dacht men altijd. Pas na heel veel leed kwam Nina Simone erachter dat ze aan een bipolaire stoornis leed. What Happened, Miss Simone? geeft een pracht tijdsbeeld en laat het donkere leven van Nina Simone op de meest pure manier zien.

beste documentaires netflix, nina simone

17. First Team: Juventus

Volg de gerenommeerde voetbalclub Juventus op en naast het veld, op weg naar hun zevende Italiaanse titel op rij en glorie in de Champions League. First Team: Juventus is een geweldig kijkje achter de schermen van een mondiale voetbalclub anno 2018. Je haat de club of je houdt ervan, maar deze Netflix Original is voor iedere voetballiefhebber.

beste, documentaires, netflix, 2018, first team juventus

18. ReMastered

ReMastered is een nieuwe serie historische muziekdocumentaires met afleveringen over Bob Marley, Johnny Cash en meer. Zeer verrassende verhalen, niet de usual suspects. Lees hier meer over ReMastered op Netflix.
beste netflix documentaires, muziekdocumentaires, remastered, netflix, serie, muziekdocumentaire, bob marley (1)

19. Abstract: The Art of Design

In deze achtdelige documentaire op Netflix ontdek je hoe ‘s werelds meest vernieuwende designers op allerlei vakgebieden denken en hoe design elk aspect van ons leven beïnvloedt. Acht verschillende kunstenaars en designers worden gevolgd. Je krijgt te zien hoe ze denken, leven en hoe ze kunst en design interpreteren. Mocht je Abstract: The Art of Design nog niet gezien hebben: vanavond nog beginnen! De documentaire heeft een IMDb-score van 8.5/10 en dat is hoog. Terecht.
abstract, beste documentaires netflix

20. Twinsters (2015) – 7,6

Twinsters – Official Trailer

THE FILM RELEASES JULY 17!! FULL LIST OF SHOWTIMES!!!

Samantha & Anaïs leren elkaar per toeval kennen via social media en lijken ontzettend veel op elkaar. Ondanks dat ze beiden op een ander continent wonen, geloven ze dat ze een tweeling zijn. Ze zijn op precies dezelfde dag geboren en komen allebei uit Zuid-Korea. De documentaire volgt hun ontdekkingstocht.

21. Blackfish (2013) – 8,1

Blackfish Official Trailer #1 (2013) – Documentary Movie HD

Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Like us on FACEBOOK:http://goo.gl/dHs73. Subscribe to INDIE TRAILERS: http://goo.gl/iPUuo Blackfish Official Trailer #1 (2013) – Documentary Movie HD BLACKFISH tells the story of Tilikum, a notoriously aggressive orca that killed three people while in captivity.

De orka Tilikum heeft voor drie doden gezorgd, waaronder een orkatrainster. Deze documentaire laat de consequenties zien van het gevangen houden van orka’s, voor zowel de mensen als de orka’s zelf.

22. Amanda Knox (2016) – 7,0

Amanda Knox | “Believe Her” – Trailer [HD] | Netflix

Believe her. Suspect her. See the other side. Now Streaming on Netflix. Watch Amanda Knox: https://www.netflix.com/title/80081155 SUBSCRIBE: http://bit.ly/29qBUt7 Twice convicted and twice acquitted by Italian courts of the brutal killing of her British roommate Meredith Kercher, Amanda Knox became the subject of global speculation as non-stop media attention fed the public’s fascination through every twist and turn of the nearly decade-long case.

De Amerikaanse uitwisselingsstudente Amanda Knox verblijft in Italië, waar zij wordt verdacht van de moord op een andere studente. In deze documentaire vertelt de veelbesproken Amanda haar kant van het verhaal.

23. Alive Inside (2014) – 8,2

Alive Inside Official Trailer 1 (2014) – Alzheimer’s Documentary HD

Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Subscribe to INDIE & FILM FESTIVALS: http://bit.ly/1wbkfYg Like us on FACEBOOK: http://goo.gl/dHs73 Follow us on TWITTER: http://bit.ly/1ghOWmt Alive Inside Official Trailer 1 (2014) – Alzheimer’s Documentary HD Title: Alive Inside Studio: BOND/360 Release Date: July 18, 2014 Directed By: Michael Rossato-Bennett Produced By: Alexandra McDougald, Regina K.

Maatschappelijk werker Dan Cohen, oprichter van Music & Memory, laat zien wat muziek kan doen met mensen die lijden aan geheugenverlies. De documentaire brengt in beeld wat muziek voor effecten teweegbrengt. Een ontroerende documentaire!

24. Cowspiracy (2014) – 8,4

COWSPIRACY – Official Trailer – HD

COWSPIRACY: The Sustainability Secret (http://cowspiracy.com) is a groundbreaking feature-length environmental documentary following an intrepid filmmaker as he uncovers the most destructive industry facing the planet today, and investigates why the world’s leading environmental organizations are too afraid to talk about it.

Volg de reis van een milieu-activist die op zoek gaat naar de waarheid achter een aantal klimaatvraagstukken.

25. The 13th (2016) – 8,2

YouTube

No Description

Deze documentaire bespreekt het hoge percentage Afro-Amerikaanse mensen dat in de Amerikaanse gevangenis zit en legt daarmee een link met slavernij.

26. Hoop Dreams (1994) – 8,3

HOOP DREAMS trailer

Steve Mutha’f’in James is the man! Him and Kevin Macdonald are my two favorite doc filmmakers because they can actually direct a feature also. This is the trailer to HOOP DREAMS, the movie that was robbed of an Oscar and actually changed the way the Academy votes on Documentaries.

Hoop Dreams volgt het verhaal van twee Afro-Amerikaanse jongens uit Chicago die graag basketbalspeler willen worden. Daarbij ondervinden ze verscheidene problemen. De documentaire is al relatief oud, maar wordt nog steeds ontzettend goed beoordeeld.

27. The September Issue (2009) – 7,0

THE SEPTEMBER ISSUE – Trailer

Trailer Video Description. In tincidunt erat dolor. Nunc quis tortor ligula. Etiam tortor odio, bibendum at egestas eget, elementum id orci. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi imperdiet faucibus ligula, id vulputate sapien accumsan eget. Duis sit amet ante augue, ultricies gravida dolor.

Het septembernummer van Vogue uit 2007 woog bijna 3 kilo en was toen de grootste uitvoering van een tijdschrift ooit. De documentaire volgt eindredacteur Anna Wintour en haar team bij het maken van het tijdschrift.

28. Going Clear: Scientology and the Prison of Belief (2015) – 8,1

Going Clear: Scientology and the Prison of Belief – Official Trailer

“Jaw-dropping” – NEW YORK MAGAZINE From the Academy Award®-winning director of TAXI TO THE DARK SIDE. A film by Alex Gibney. Own it on DVD – http://mad.mn/goingclearit. Get it on DVD – http://mad.mn/goingcleardvd Written and directed by Academy Award® winner Alex Gibney and based on the book by Pulitzer Prize winner Lawrence Wright, GOING CLEAR: SCIENTOLOGY AND THE PRISON OF BELIEF is a provocative tale of ego, exploitation and lust for power.

Deze documentaire geeft je een kijkje in de bizarre wereld van de mysterieuze ‘religie’ Scientology.

29. DMT: The Spirit Molecule (2010) – 7,3

DMT: The Spirit Molecule Teaser

VOD release of DMT: The Spirit Molecule in Oct 2011. Visit the official website for more updates: http://www.thespiritmolecule.com The teaser trailer to the documentary DMT: The Spirit Molecule. The Spirit Molecule explores the enigmatic dimethyltryptamine (DMT), a molecule found throughout nature, and considered the most potent psychedelic.

DMT is een zeer krachtige psychedelische drug en toch maken mensen en dieren het automatisch in hun eigen lichaam aan. Deze documentaire verkent de historie van dit interessante stofje. De presentatie ligt in handen van comedian en televisiepresentator Joe Rogan.

30. Being Elmo: A Puppeteer’s Journey (2011) – 7,7

IW Exclusive: Being Elmo – Official Trailer (HD)

http://www.indiewire.com/article/watch_joyous_trailer_for_puppet_doc_being_elmo/ For more information on BEING ELMO and how you can see the film, please go to www.beingelmo.com

Deze documentaire wordt verteld door Whoopi Goldberg en volgt de carrière van poppenspeler Kevin Clash, de man met de zachte stem achter het harige rode monster Elmo uit Sesam(e )straat.

31. The Square (2008) – 8,1

THE SQUARE Movie Trailer (Official Documentary Release 2013)

Now in NYC through Nov 14: http://bit.ly/TheSquareNYC and in LA area through Thurs Nov 8: Sundance on Sunset: http://bit.ly/1ceG5pR Laemmle Monica 4: http://bit.ly/1afVEWL The Square movie is a documentary about the Egyptian revolution behind the headlines. Follow a group of activists in Tahrir Square, risking their lives to build a new society of conscience.

Deze documentaire – bekroond met 3 Emmy’s en in 2014 genomineerd voor de Oscar voor Beste documentaire – gaat over de Egyptische revolutie en neemt de kijker mee in het emotionele drama van jongeren in de straten van Caïro die hun vrijheid opeisten om een gewetensvolle samenleving te creëren.

32. The Blue Planet (2001) – 9,0

Trailer Blue Planet

Trailer do documentário Blue Planet, da BBC.

David Attenborough vertelt over de diepgaande verkenning van de onderzeewereld, van het bekende naar het onbekende. Alle geheimen van de zee worden onthuld.

33. Virunga (2014) – 8,3

Virunga Official Trailer 1 (2014) – Netflix Documentary HD

Subscribe to TRAILERS: http://bit.ly/sxaw6h Subscribe to COMING SOON: http://bit.ly/H2vZUn Subscribe to INDIE & FILM FESTIVALS: http://bit.ly/1wbkfYg Like us on FACEBOOK: http://goo.gl/dHs73 Follow us on TWITTER: http://bit.ly/1ghOWmt Virunga Official Trailer 1 (2014) – Netflix Documentary HD VIRUNGA is the incredible true story of a group of brave people risking their lives to build a better future in a part of Africa the world’s forgotten and a gripping expose of the realities of life in the Congo.

In de bosrijke diepten van Oost-Congo ligt het nationaal park Virunga, een van de meest biodiverse plaatsen ter wereld en de thuisbasis van de laatste berggorilla’s. Hier riskeert een omstreden team van parkrangers, dat bestaat uit onder andere een Belgische prins en een ex-kindsoldaat, hun leven om dit UNESCO-werelderfgoed te beschermen tegen gewapende rebellen, stropers, en een bedrijf dat de rijke natuurlijke hulpbronnen van Congo probeert te ontfutselen.

34. Growing Up Wild (2016) – 7,6

Growing Up Wild (2016) – Trailer

Life is an adventure – especially for a newborn animal who has so much to learn. “Growing Up Wild” takes audiences to the wildest corners of the planet to tell the tales of five courageous animals as they tackle the very first challenges of their young lives.

Volg het leven van vijf verschillende jonge wilde dieren die samen met hun familie moeten overleven in de natuur. Het is een Disneyproductie, dus de film is ook leuk en interessant voor de jonge kijkers onder ons.

35. Senna (2010) – 8,6

Deze dynamische documentaire gaat over Ayrton Senna, een van de beste formule 1-coureurs aller tijden en een volksheld in zijn geboorteland Brazilië. We houden het kort: dit is een van de beste sport documentaires ooit gemaakt.

36. Valley Uprising (2014) – 8,2

Yosemite Valley, een glaciale vallei in Yosemite National Park, is met zijn unieke rotsformaties en prachtige watervallen het Mekka voor klimmers. Al meer dan vijftig jaar komen bergbeklimmers hier samen. Valley Uprising brengt deze hele periode in beeld en laat zien hoe een rebelse tegencultuur is ontstaan. Hippies settelden zich hier, vonden het solo-klimmen uit en beklommen de moeilijkste rotsen zonder touw. Een zegeltje LSD zorgde daarbij soms voor wel heel creatieve routes. Valley Uprising is een van onze favoriete documentaires op Netflix in het algemeen.

Kijk je liever horrorfilms dan documentaires op Netflix?

Daar hebben we ook een mooi lijstje van samengesteld. Je checkt ze hier!

Reageer op artikel:
36 van de beste documentaires die op Netflix staan
Sluiten