A. de Jong
A. de Jong Mode 15 apr 2019

17 trends onder scholieren in de jaren 90

Als we een tijdmachine hadden, dan zouden we weer terug gaan naar de jaren 90. Man, wat hadden we het toen goed. Geen mobiele telefoons of internet, wel Flippo’s, een Discman, een Aussie en een NOFX trui. We blikken terug op de meest meest nostalgische trends en rages op de middelbare school van de jaren 90.

Discman en Walkman

Het is moeilijk kiezen tussen een Discman en een Walkman. Een Walkman, met bandjes die je terug kon spoelen met een potlood, is het meest nostalgisch. Maar een Discman was uiteindelijk de shit. CD’tjes uitwisselen op het schoolplein, pronken met je speciale schokdemping en met een knopje skippen naar het volgende nummer. Dat-ie oversloeg bij de minst of geringste schok vergeten we even. A Tribe Called Quest, Nirvana, Greenday, Fat Boy Slim, Oasis, NOFX, Spice Girls, Backstreet Boys… Gouden tijden.

walkman, trends, middelbare school, jaren 90

NOFX (en andere skatepunk trends)

Je zag ze ineens overal: skatertjes met een NOFX-trui. Californische punkrock was in de jaren 90 mainstream. Greenday, Lag Wagon, Blink 182, Pennywise en zo kunnen we nog even doorgaan. By far het populairst was, en is nog steeds, NOFX en de bijbehorende merchandise. De band van Fat Mike, oprichter van punklabel Fat Wreck Chords, maakt nog steeds bijna ieder jaar een album met dezelfde sounds.

nofx, middelbare school, trends, jaren 90

Aussie en Cavello

Grofweg had je drie subculturen op het middelbare schoolplein van de jaren 90: gabbers, skaters (onder te verdelen in punk en hiphop) en alto’s. De meest herkenbare waren gabbers, want die liepen allemaal in een trainingspak en hadden opgeschoren kapsels. Wat waren ze stiekem mooi, die trainingspakken van Australian en Cavello, waarbij het stukje stof achter de rits bij de broekspijp minstens even belangrijk was als de rest van het pak.

australian, cavello, trends, jaren 90, middelbare school

De rage der rages: Flippo’s en Topshots

In je pubertijd was het misschien niet stoer om op het schoolplein te pronken met Flippo’s of Topshots, maar stiekem had iedereen ze bij zich en werden de plastic schijfjes geruild om de complete albums met Flippo’s te vullen. Flippo’s en Topshots vond je in zakken chips.

flippo, topshots, jaren 90, trends, middelbare school

De spinnende jojo

Natuurlijk bestaat de jojo al sinds mensheugenis, maar in de jaren 90 maakte het klassieke speelgoed een comeback. Nieuw waren toen de jojo’s waarmee je kon spinnen. Er waren jongens en meisjes bij die de meest bizarre trucjes uitvoerden. Het trucje dat iedereen onder de knie had: walk the dog.

spinnende jojo, trends, jaren 90, yoyo, middelbare school

Het naveltruitje

Het naveltruitje, we citeren de Van Dale, is een ‘korte damestrui die de navelstreek onbedekt laat’. Dit fashion item kwam op in de jaren 90 en werd een vast onderdeel van het outfit voor meisjes op een schoolfeest.

naveltruitje, trends, jaren 90, middelbare school, spice girls

Fubu jeans

Voor de hiphoppers onder ons: je had wijde broeken, heel wijde broeken en Fubu-broeken. Daarin kon je gerust een paar weken kamperen. Hoe dan ook: Fubu was ontzettend populair onder liefhebbers van hiphop, die in de jaren 90 behoorlijk verwend waren.

fubu jeans, jaren 90, middelbare school, trends, hiphop

Tamagotchi

Als we het over nineties trends hebben, mag de Tamagotchi niet ontbreken. Het virtuele huisdier werd in november 1996 voor het eerst op de markt gebracht en zorgde wereldwijd voor een rage, ook op de middelbare school.

tamagotchi, trends, jaren 90, middelbare school

Dreadlocks

Ook een subcultuur: de alto’s. Herkenbaar aan de kleermakerszit, zwart-paarse vesten, een slome lichaamstaal en Alice in Chains T-shirts. Begrijp ons niet verkeerd, dit waren misschien wel de liefste scholieren op het schoolplein. Maar je was pas een echte alto met dreadlocks, net als Doyle Johnson uit Bio-Dome (1996).

dreadlocks, alto, jaren 90, trends, middelbare school

Dready

Wat ook cool was onder sommige scholieren: blowen tussen de lesuren door. En dan droeg je natuurlijk een oversized Dready hoodie.

dready, trends, jaren 90, middelbare school

Rugtas over één schouder

Een leren schooltas was eigenlijk not done. En als je die van je ouders wel moest hebben, pakte je de merkstift en tipex erbij. Maar pas echt cool was een rugtas. En die droeg je dan over één schouder, ook op de fiets. Later kwam er een tegenbeweging en werd het ineens weer cool om je rugtas wel op beide schouders te dragen. Ja, je moest creatief zijn met trends in een tijdperk zonder smartphone.

trends, jaren 90, rugtas, middelbare school

Een volle agenda

Niets zo erg als een volle agenda, maar op de middelbare school in de jaren 90 gold ‘hoe voller je agenda, des te populairder je was’. Vooral meisjes schreven boodschappen in agenda’s van jongens. Je keek dan niet direct, maar pas thuis en raakte helemaal in de war als er werd afgesloten met -xxx-.

jaren 90, agenda, trends, middelbare school

Large popmerchandising

Of je nou gabber, skater, alto of hiphopper was, je kende het blaadje Large waaruit je popmerhcandise en andere originele kleding kon kopen. Je stopte het geld dan contant in een enveloppe bij het briefje met je bestelling. Heerlijk.

Large Popmerchandising, trends, jaren 90, middelbare school

Starter

De NBA, NFL en NHL waren ongekend populair in de jaren 90. Iedereen had wel een petje van de Chicago Bulls, Miami Dolphins of Mighty Ducks. Hét merk bij deze trends was natuurlijk Starter, dat nog steeds populair is.

starter, trends, jaren 90, middelbare school

Dr. Martens

Schoenen van Dr. Martens moest je heel lang inlopen, maar dan had je ook wat. Want ze waren onder bepaalde groepen razend populair in de jaren 90. Dit is een van de vele jaren 90 trends die nu weer helemaal terug is.

dr martens, jaren 90, trends, middelbare school

Nike Air Max of Airwalk

Heel duidelijk: als je gabber was, droeg je Nike Air max. Skaters droegen skateschoenen van Airwalk.

airwalk, jaren 90, trends, middelbare school

Nokia 3210

Tja, daar kwam-ie dan toch al: de mobiele telefoon. In die tijd was het eigenlijk helemaal geen trend en was het maar patserig om een GSM bij je te hebben. Behalve ‘snaken’ en beltonen afspelen wist je ook helemaal niet wat je ermee moest. Toch werd de Nokia 3210 een rage, met alle gevolgen van dien.

nokia 3210, trends, jaren 90, middelbare school

Modetrends onder subculturen in de jaren 90

Duidelijk, de trends in de mode waren cool in de nineties. Check ook deze 26 modetrends uit de jaren 90, gevormd door subculturen.

Reageer op artikel:
17 trends onder scholieren in de jaren 90
Sluiten