Robert Kroes
Robert Kroes Mode 22 dec 2018

Veganistische sneakers van olijvenleer: schoenen van de toekomst

Duurzaamheid is voor veel consumenten steeds belangrijker. Consumenten zoeken naar milieu- en diervriendelijke alternatieven voor producten die ons milieu zwaar belasten of het welzijn van dieren aantasten. Het Duitse bedrijf Thies slaat twee vliegen in één klap door het ontwikkelen van sneakers van plantaardig olijvenleer.

Wat is olijvenleer?

Olijven worden op grote schaal geteeld voor de consumptie ervan of voor het maken van afgeleide producten, zoals olijfolie. Bij de olijvenpluk blijven de bladeren achter. Deze bladeren bevatten een soort coating om ongewenste insecten op afstand te houden. Tot voor kort werden de bladeren verbrand. Het Duitse merk Thies ontdekte de werkzame stof OBE die in deze coating zit. Zij winnen OBE volgens hetzelfde procedé waarmee thee gebrouwen wordt. Thies gebruikt als productielocatie dan ook fabrieken waar normaal gesproken voedingsmiddelen geproduceerd worden. Zo weet je zeker dat jouw olijvenleer aan de hoogst denkbare eisen voldoet. Wanneer het OBE gewonnen is gebruikt Thies een andere gepatenteerde methode, de ‘wet-green’ methode om een fijnmazige, leerachtige stof te ontwikkelen die zij olijvenleer noemen.

thies, veganistische sneakers, olijvenleer

Veganistische sneakers

Dit olijvenleer gebruikt Thies om snealers te produceren. Thies’ kinderschoenen zijn volledig van dit olijvenleer gemaakt. De uniseks-schoenen voor volwassenen bestaan uit een klassieke rubberen zool met een olijvenleren bovenschoen. Deze sneakers zijn te koop in diverse modieuze kleuren en kosten vanaf 70 euro voor de kinderschoenen en 160 euro voor een paar voor volwassenen. Meer informatie bekijk je op de website van Thies.

Toekomstige mogelijkheden

Uiteraard is de firma Thies op zoek naar andere mogelijkheden om olijvenleer toe te passen. Er zijn namelijk nog veel meer vervangingen voor echt leer te bedenken. Bovendien zal de productie van olijven eerder toe- dan afnemen, dus er is genoeg blad beschikbaar. Wellicht kunnen ze contact opnemen met Reebok, dat juist een maisconcentraat heeft ontwikkeld om de productie van zolen te verduurzamen.

Reageer op artikel:
Veganistische sneakers van olijvenleer: schoenen van de toekomst
Sluiten