A. de Jong
A. de Jong Mode 4 mrt 2019

6 zogenaamd ‘perfecte lichamen’ uit de historie van de vrouw

Het perfecte lichaam, wat is dat nou eigenlijk? Nou, laten we ermee beginnen dat het perfecte lichamen niet bestaan. Als je je maar goed voelt, vrouwen zijn meer dan hun lichaam en nog een rits aan clichés die de waarheid spreken. Er is wel een ideaalbeeld (levensgevaarlijk), maar daar heb je ook weinig aan. Het ideaalbeeld schommelt alle kanten op, van volslank naar graatmager.

Het zogenaamde perfecte lichaam

Tegenwoordig zijn dikke billen in, terwijl vrouwen er in de jaren 90 uitzagen als lege kledingrekjes. Fitness blogger Cassey Ho geeft duidelijkheid. Ze heeft zichzelf gephotoshopt tot de zogenaamde perfecte lichamen uit de historie. Ja, er verandert nogal wat. Maar uit de historie blijkt maar weer dat ieder type lichaam zijn charme heeft. Nou ja, laat de jaren 90 maar achterwege.

De boodschap van Cassey Ho: “Waarom behandelen we onze lichamen zoals mode? Borsten zijn uit, billen zijn in. De realiteit is dat het veranderen van ons lichaam een stuk gevaarlijker is dan het veranderen van kleding.”

2018

perfecte lichaam, historie, ideaalbeeld

Dit is het ideaalbeeld van de laatste jaren. Smalle taille, grote billen. Denk bijvoorbeeld aan Nicki Minaj.

Midden jaren 90 en de Zeroes

perfecte lichaam, historie, ideaalbeeld

Rond de eeuwwisseling deden we nog niet zo veel aan body positivity en diversiteit. Dit was het niet al te gezonde ideaalbeeld. Grote borsten, lange benen en niet te veel vet. Forget about it…

Jaren 90

perfecte lichaam, historie, ideaalbeeld

Als je de tijdschriften uit de jaren 90 erbij pakt, ontdek je dat de modellen toen eigenlijk zonder uitzondering surrealistisch dun waren. Heroin chic, noemden ze dat. Jonge meisjes trokken zich daar weer aan op. Nee, dit was niet goed.

Jaren 50

perfecte lichaam, historie, ideaalbeeld

Een sprong terug in de tijd, naar de jaren 50. Een voluptueus zandloperlichaam was in die tijd het ideaalbeeld. Vrouwen aten eerder om aan te komen dan dat ze op dieet gingen. De rolmodellen waren Marylin Monroe en Elizabeth Taylor.

Jaren 20

perfecte lichaam, historie, ideaalbeeld

De jaren 20 waren ook apart. Toen was het perfecte lichaam voor vrouwen ‘jongensachtig’. Rechte heupen, minimale borsten, wie verzon zoiets?

1400 – 1700

perfecte lichaam, historie, ideaalbeeld

In de Renaissance en de Gouden Eeuw was het perfecte lichaam ‘curvy‘ en vol. Ruime boezem, grote heupen. Dit was een teken van welvaart. Alleen de armen waren dun.

Surrealistische lichaamseisen

Wie meebewegen met het surrealistische ideaalbeeld, zijn etalagepoppen. En daarbij wordt ook nog wel eens overdreven. Check deze hilarische voorbeelden van etalagepoppen met bizarre lichaamseisen.

Reageer op artikel:
6 zogenaamd ‘perfecte lichamen’ uit de historie van de vrouw
Sluiten