Robert Kroes
Robert Kroes Mode 15 dec 2018

Patagonia doneert lastenverlichting van 10 miljoen aan natuurbehoud

Het Amerikaanse Patagonia is een bedrijf dat duurzame kleding voor het buitenleven ontwikkelt. Het merk, opgericht door bergbeklimmer en milieuactivist Yvon Chouinard, is daarnaast oprecht begaan met het milieu en de natuur. Zo gaan zij actief overproductie van kleding tegen en beschermen zij de natuur zo veel mogelijk tegen schadelijke milieu-effecten en de gevolgen van de klimaatverandering en opwarming van de aarde. Toen bleek dat het merk als gevolg van de ‘gunstige’ belastingmaatregelen van Trump 10 miljoen dollar bespaarden, wisten zij wel een bestemming.

Patagonia doneert 10 miljoen dollar extra

De Amerikaanse duurzame outdoorkleding-fabrikant doneert standaard 1 procent van de omzet aan organisaties die zich inzetten voor natuur- en milieubehoud en aan eigen projecten. Deze 10 miljoen dollar opbrengst uit lastenverlichting komt daar nu bij, meldt Bloomberg. Het bedrijf besloot namelijk ook deze meevaller volledig te schenken aan moeder natuur en haar beschermers. Uiteraard een zeer nobel doel dat veel media-aandacht verdient. Deze media-aandacht gebruikt Patagonia direct om in de media te protesteren tegen het beleid van president Trump.

Patagonia’s tweedehands lijn ‘worn wear’ is cool en duurzaam

Protest tegen lastenverlaging door Trump

Wie verwacht dat Patagonia deze meevaller met beide armen omhelst uit dankbaarheid heeft het mis. Sterker nog, in een toelichting toont het bedrijf zich zelfs uitermate kritisch tegen de lastenverlichting die Trump heeft doorgevoerd. De CEO van het bedrijf stelt dat belastingen nodig zijn om de zwakkeren in de samenleving te beschermen en het behoud en verbetering van natuur en milieu mee te bekostigen. Met de belastingverlaging, die zij dom noemde, paait Trump volgens haar het grootkapitaal ten koste van hen die zichzelf niet of nauwelijks kunnen beschermen. Zij vindt dat het bedrijf dat dan maar uit maatschappelijke verantwoordelijkheid moet doen.

Ook alternatieve inkomsten krijgen kritiek

In de wet die de lastenverlaging regelt geeft de regering Trump toestemming om voor de kust van Alaska naar olie te graven. De opbrengsten van de olie zouden de verloren inkomsten door deze belastingteruggave moeten compenseren. Ook dit is uiteraard tegen het zere been van Patagonia en nog meer reden om hun belastingteruggave terug te geven aan de omgeving waar het volgens hen vandaan is geroofd, de natuur.

Reageer op artikel:
Patagonia doneert lastenverlichting van 10 miljoen aan natuurbehoud
Sluiten