Robert Kroes
Robert Kroes Mode 7 jan 2019

Nirvana klaagt Marc Jacobs aan om grunge-collectie

Bij de naam van Kurt Cobain schieten jouw gedachten waarschijnlijk niet direct naar de modewereld. Toch is hij de aanleiding voor de aanklacht die de beheerders van de rechten van Nirvana hebben aangespannen. Marc Jacobs wordt aangeklaagd wegens zijn grunge-collectie met de herkenbare smiley.

T-shirt Marc Jacobs smells like copyright schending

Uiteraard is de iconische band wijd en zijd bekend van hits zoals Smells Like Teen Spirit. Veel minder mensen weten dat Kurt Cobain ook de logo’s van de band ontwierp. Een van die logo’s is een hardrock-versie van de overbekende Smiley. Wie het shirt ziet dat Marc Jacobs in november voor de lieve som van 115 dollar presenteerde, moet haast wel een nostalgisch Nirvana-gevoel krijgen.

marc jacobs, t-shirt, nirvana

Hardrock smiley is inspiratie Bootleg Redux Grunge

Onder de naam Redux Grunge bracht Marc Jacobs in november 2018 een retro-collectie uit. Deze collectie greep terug naar de beginperiode waarin hij voor het merk Perry Ellis werkte. Bij de presentatie van de collectie waren er diverse verwijzingen naar Nirvana te ontdekken. Zo was er een clip van de Nirvana-hit Smells Like Teen Spirit te zien. Daarbij droeg Jacobs zelf een shirt met de tekst Come As You Are, de titel van een andere klassieker van de grunge-band. De smiley is voorzien van de tekst Heaven. Nirvana is de boeddhistische naam voor hemels bewustzijn. Als deze verwijzingen nog niet genoeg zijn is er nog een laatste overduidelijke hint. Dat er geen ontkennen meer aan is blijkt wel uit de naam die het shirt in het chique Neiman Marcus warenhuis kreeg, namelijk ‘Bootleg Redux Grunge’. Bootleg is de muziek-term voor illegale uitgaven.

nirvana, marc jacobs, grunge, smiley

Nirvana eist compensatie en de opbrengst

Volgens degenen die namens Nirvana de aanklacht opstelden, is het gebruik van het logo door Marc Jacobs verwarrend voor Nirvana-fans. Daardoor vinden zij de actie ‘neerbuigend, frauduleus en kwaadaardig’. Bovendien bestaat bij Nirvana de angst dat fans denken dat zij met Marc Jacobs samenwerken. Dit leidt volgens de juristen van de rockband ‘onherstelbare schade’ en ‘verwatering van de mogelijkheden’ wanneer de band zelf kleding uit wil brengen.

marc jacobs, t-shirt, nirvana

Nirvana eist daarom niet alleen een rectificatie en schadevergoeding, maar ook afgifte van alle tot nu toe behaalde omzet. De rechtbankpapieren zijn inmiddels ingediend, dus het ‘lake of fire’ doemt voor de mode-ontwerper op en ‘all apologies’ zullen de mode-ontwerper vast niet meer helpen.

Baby’s worden groot

Kan jij je de iconische hoes van het album Nevermind nog herinneren? Inderdaad, die waar die baby achter een dollarbiljet aanzwemt. Bekijk onze fotoreportage en besef dat kleine baby’s altijd groot worden.

Reageer op artikel:
Nirvana klaagt Marc Jacobs aan om grunge-collectie
Sluiten