A. de Jong
A. de Jong Mode 19 dec 2018

Leve de krokodil: HEMA wint rechtszaak van Lacoste

Als je een krokodil als logo hebt, betekent dat natuurlijk niet dat je patent hebt op alles wat maar een krokodil is. Lacoste was zo eigenwijs om dat te denken, maar verloor de aangespannen rechtszaak van HEMA.

HEMA vs. Lacoste

De voorzieningenrechter in Den Haag bepaalde gisteren dat HEMA met haar kinderondergoed, waarop vrolijke versieringen van kinderlijke krokodillen en leguanen staan afgebeeld, géén inbreuk maakt op de merkrechten van Lacoste. “We hadden niet anders verwacht, maar zijn zeer tevreden met deze uitspraak”, aldus de winkelketen. Ook weer een beetje eigenwijs, te weten dat de winkelketen in 2014 nog wijnetiketten met een tulp heeft aangepast, nadat ze voor de rechter was gesleept door wijnboer Ilja Gort.

hema, rechtszaak, lacoste, korkodil

HEMA betwistte de vorderingen van Lacoste vanaf het eerste begin. De hemdjes en onderbroeken hebben een maximale verkoopprijs van respectievelijk acht en zeven euro per set van twee. Het is wat HEMA betreft algemeen bekend dat de prijzen van Lacoste aanzienlijk hoger zijn. De rechter oordeelde dat de consument die de hemdjes in de winkel ziet ‘in redelijkheid niet kan menen dat deze afkomstig zijn van Lacoste’.

Van verwarringsgevaar bij de consument is dan ook geen sprake. De rechter neemt hierbij ook mee dat HEMA uitsluitend producten verkoopt onder haar eigen merk. Klanten verwachten om die reden geen andere merken en al zeker niet een luxe-merk als Lacoste in de Nederlandse winkels aan te treffen.

Krokodil verliest

Over een verliezende krokodil gesproken: Bekijk ook deze unieke video, waarin twee nijlpaarden een gnoe redden die is gegrepen door een krokodil. De gnoe wordt langzaam het water ingesleept, totdat de twee hippo’s doelbewust in actie komen.

Reageer op artikel:
Leve de krokodil: HEMA wint rechtszaak van Lacoste
Sluiten