A. de Jong
A. de Jong Mode 3 jan 2019

Deze ‘slimme’ jurk detecteert ongewenste aanrakingen

De #MeToo beweging heeft in 2017 behoorlijk wat los gemaakt in de wereld. Verschillende merken en organisaties hebben daar op ingespeeld en doen dat nog steeds. Goede zaak natuurlijk. Nieuw in het rijtje is de Dress for Respect, een ‘slimme’ jurk die ongewenste aanrakingen detecteert en opslaat.

Dress for Respect

De Dress for Respect is ontwikkeld door frisdrankproducent Schweppes en designbureau Ogilvy. Het doel van de jurk is om ongewenste intimiteiten en aanrakingen in het uitgaansleven – Brazilië in het bijzonder – onder de aandacht te brengen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 86 procent van de Braziliaanse wel eens wordt lastiggevallen tijdens het uitgaan.

dress for respect, slimme jurk, ongewenste aanrakingen

In een campagne is de ‘slimme’ jurk getest in het uitgaansleven, om duidelijk te maken hoe vaak een vrouw eigenlijk op alle plekken wordt aangeraakt. Op de armen, buik, heupen, billen, borsten, schouders; overal verschijnen handen, of vrouwen dat nou willen of niet.

Slimme jurk stuurt ongewenste aanrakingen door via WiFi

Drie vrouwen – Juliana, Tatiana en Luisa – droegen de ‘slimme jurk’ naar een feest. Alledrie werden ze ongevraagd betast en aangeraakt. De gegevens die de Dress for Respect verzamelde, werden via WiFi naar de onderzoekers gestuurd, die realtime konden volgen waar de handen allemaal verschenen. Uiteindelijk werden de vrouwen in 3 uren en 47 minuten 157 keer betast. Bekijk hieronder de video.

Ogilvy on Twitter

Title: The Dress for Respect Client: Schweppes Office: @OgilvyBrasil See more design work here: https://t.co/plNvU4NFAw #ClientWork https://t.co/8QRDU960uh

Na het experiment werden mannen in de betreffende clubs geconfronteerd met de gegevens. De reacties waren uiteenlopend: de een vond het een belachelijk experiment, de ander was geschokt door het feit dat een man een van de vrouwen zonder toestemming probeerde te kussen: ‘Oh my god’.

Meer opmerkelijke jurken

Jurken spreken natuurlijk sowieso tot de verbeelding en zijn er in alle soorten en maten. Check bijvoorbeeld de optische illusie-jurk van Kim Kardashian, waar je duizelig van wordt. Ook interessant is de uitklapbare Trump-Kim jurk van de kersverse Miss Singapore Zahra Khanum, die de aanleiding was voor deze hilarische Photoshop Battle.

Reageer op artikel:
Deze ‘slimme’ jurk detecteert ongewenste aanrakingen
Sluiten