A. de Jong
A. de Jong Inspiratie 5 jun 2019

World Cucumber Day: 11 gortdroge feiten over de komkommer

De komkommertijd staat voor de deur. Bijna zomervakantie, maar eerst is het World Cucumber Day. Vandaag ja. Tijd voor 11 feiten over de komkommer.

Komkommerfamilie

De komkommerfamilie is een gezellig groepje. Je zou het niet direct verwachten, maar de komkommer is naast de courgette en augurk ook familie van de meloen. Als je dan wat beter kijkt, zie je het ook wel weer. De complete komkommerfamilie bestaat uit Waspompoen, Kolokwint, Watermeloen, Suikermeloen, Kiwano, Komkommer, Augurk Vijgenbladpompoen, Reuzenpompoen, Ayote Cucurbita, Muskuspompoen, Courgette, Patisson, Spaghettipompoen, Springkomkommer, Vleugelkomkommer, Sponskomkommer , Sopropo, Chayote Sechium, Takako en Cassabanana.

komkommertijd, feiten, komkommer

Tweede Kamer pleit voor kromme komkommers

Het is ook komkommertijd in de politiek. Letterlijk. De Tweede Kamer wil een einde komt aan de cosmetische eisen aan voedsel en pleit voor kromme komkommers in een supermarkt. Een ruime meerderheid stemde in met een motie van Carla Dik-Faber (ChristenUnie) waarin ze de regering vraagt om in Europa in te zetten op het voorkomen van voedselverspilling. Ze vindt dat bij de handel in groente en fruit moet worden gekeken naar kwaliteit in de vorm van versheid, veiligheid en smaak, en niet naar bijvoorbeeld vorm of kleur.

Een komkommer is geen dildo

De komkommer is niet geschikt als vervanger voor een dildo. Misschien is het qua vorm niet eens zo gek bedacht, maar naast het feit dat het opmerkelijk is om seks te hebben met eten, kan deze groente ook afbreken. Zo belandde deze vrouw vorig jaar in het ziekenhuis. Ze vertelde de artsen dat ze precies met haar spot op de komkommer was gevallen. Ja, en onze cavia blaft.

Cool as a cucumber

In het Engels is cool as a cucumber een bekende uitspraak. Weinig mensen weten echter dat dit een wetenschappelijke achtergrond heeft. Een komkommer heeft het vermogen de temperatuur van je bloed te koelen. Ook als de groente op de huid wordt gelegd, werkt de groente daadwerkelijk verkoelend op het bloed en verzacht het zwellingen. Vandaar dat je vrouwen soms met plakjes komkommer op hun ogen ziet liggen.

komkommertijd, komkommer, feiten

Een plakje neutraliseert de slechte adem

Komkommer neutraliseert een slechte adem. Houd 30 seconden een plakje met je tong tegen je gehemelte. De fytochemicaliën doden in die tijd de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van een slechte adem.

Komkommertijd, hoezo die naam?

Vermoedelijk is komkommertijd een leenwoord uit het Engels, waar kleermakers de term cucumber time gebruikten. Komkommers worden in de zomer geoogst, de adel verliet in de zomer de stad, waardoor er voor de kleermakers niet veel te verdienen viel. In Engeland wordt de term overigens niet meer gebruikt.

In het Nederlandse taalgebied is komkommertijd voor het eerst opgetekend in 1787. Op 14 juli 1787 schrijft het Rotterdamse patriottenblad Het Saturdags Kroegpraatje, in een tweespraak tussen Piet en Kees: “Is er van de week ook wat nieuws van de groote Heeren uit den Haag?”, vraagt Piet. “Neen”, antwoordt Kees, “Maar je mot denken, het is, regtevoort , in de komkommertyd, en dan staat alles zoo wat stil.”

Een komkommer is gezond

Ofschoon een komkommer voor 96 procent uit water bestaat, is een komkommer in tegenstelling tot wat veel mensen denken gezond. Met een komkommer per dag kom je niet aan je dagelijkse hoeveelheden vitaminen en ijzer, maar met een bloemkool per dag ook niet. Komkommers bevatten vitamine B1, vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, vitamine B6, foliumzuur, vitamine C, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink.

komkommertijd, komkommer, feiten

Schoonmaakmiddel

In deze tijd, waarin we denken aan het milieu, wil je eigenlijk niet meer schoonmaken met chemicaliën. Weet in ieder geval dat je met een plakje komkommer heel goed roestvrij stalen kranen, wastafels en andere gladde oppervlakken kunt oppoetsen.

Spiegel zonder aanslag

Als je een hekel hebt aan beslagen spiegels na het douchen, wrijf ze dan in met plakjes komkommer. Werkt echt. Bovendien zorgt het voor een aangename geur in je badkamer. Dat zijn nog eens feiten waar je wat aan hebt.

Komkommer leent zich perfect voor een gin-tonic

We kennen allemaal de gin tonic met een partje citroen of sinaasappel, maar misschien is deze klassieke cocktail wel het lekkerst met komkommer. Let wel: dan dien je de gin-tonic te drinken met Hendrick’s en Fever-Tree tonic.

Prima te gebruiken in culinaire gerechten

Het voordeel van smaakloze producten is dat je ze perfect op smaak kan maken. Naast een komkommer rauw opeten, zijn er heel wat andere bereidingswijzen (zowel warm als koud). Kijk hier voor meer inspiratie.

Feiten over koffie

Ja, dat waren alweer 11 feiten. Maar wees gerust, je kunt lekker doorlezen. Check ook 8 opmerkelijke feiten over koffie.

Reageer op artikel:
World Cucumber Day: 11 gortdroge feiten over de komkommer
Sluiten